Застосування в аналізі.

 

Рідинна хроматографія (РХ) – це метод розділення і аналізу складних сумішей речовин, в якому рухомою фазою служить рідина. Метод РХ використовується для ширшого кола речовин, ніж газова хроматографія, оскільки велика кількість речовин є нелеткими і нестійкими при високих температурах (особливо високомолекулярні сполуки) і розкладаються при переведенні в газовий стан. Розділення речовин за допомогою РХ найчастіше відбувається при кімнатній температурі.

Рідинну хроматографію класифікують як колонкову та площинну, враховуючи варіанти аналізу речовин за допомогою колонок, або на площині (тонкий шар сорбенту, папір). В основі хроматографічного розділення лежать різноманітні механізми, тому методи класифікують також за цими механізмами.

Колонкову хроматографію поділяють на класичну (при звичайному тиску) та високоефективну (при високому тиску) з використанням складного обладнаня.

На відміну від газу, який виконує тільки транспортну функцію і не сорбується нерухомою фазою, рідка рухома фаза – активний елюент, молекули якої можуть сорбуватись поверхнею сорбента (нерухомої фази). При проходженні через колонку молекули досліджуваних речовин, що знаходяться в елюенті, повинні витіснювати молекули елюента з поверхні сорбенту, що призводить до зменшення енергії взаємодії молекул речовини з поверхнею сорбента.

Використовуючи різноманітні елюенти, можна міняти параметри утримування і селективність хроматографічної системи. Можливе використання градієнтного елюювання. Селективність в РХ на відміну від ГХ визначається не одним, а двома факторами – природою рухомої (елюент) і нерухомої фаз.

У класичному варіанті РХ у скляну колонку довжиною 1-2 м , заповнену сорбентом (розмір частинок > 100 мкм) вводять досліджувану пробу і пропускають елюент. Швидкість проходження елюента під дією сили тяжіння мала, а тривалість аналізу є значною. Класичний варіант і тепер використовується в лабораторній практиці, оскільки він не потребує дорогого обладнання. Внаслідок використання сорбентів з розміром зерен 10-30 мкм, поверхнево- і об’ємно-пористих сорбентів з розміром частинок 5-10 мкм, нагнітаючих насосів, чутливих детекторів відбувся перехід від класичної до високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Швидкий масоперенос при високій ефективності розділення дозволяє використовувати ВЕРХ для розділення і визначення молекул (адсорбційна і розподільна хроматографія), для розділення і визначення іонів (іонообмінна, іонна іон-парна хроматографії), для розділення макромолекул (ексклюзійна хроматографія), Методами афінної і лігандообмінної хроматографії розділяють біологічно активні молекули і оптичні ізомери.

 








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 945;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.