Афінна хроматографія

Назва “афінна хроматографія” була запропонована для відносно нового і ефективного хроматографічного методу, в якому спорідненість відіграє особливо важливу роль. Описуваний метод базується на специфічній взаємодії, характерній для деяких біологічних та біохімічних процесів. Ця взаємодія відбувається між парами речовин, які реагують в розчині з високою вибірковістю. Так, наприклад, антиген та антитіло специфічно зв’язуються між собою, фермент реагує тільки зі своїм субстратом або з інгібітором, транспортна рибонуклеїнова кислота “вибирає” тільки ту амінокислоту. яку вона можк перенести всередину рибосоми, гормон реагує з відповідним рецептором. Якщо одна із цих сполук. яка відноситься до будь-якої з перерахованих пар, утримується ковалентним зв’язком на відповідному носії і при цьому зберігає свої властивості (специфічні характеристики), то подібний десолюбілізований препарат можна використовувати для вибіркового зв’язування із розчину другої сполуки пари. Якщо перемішати десолюбілізований препарат (у вигляді частинок з розчином суміші декількох речовин, то при цьому препарат зв’язує тільки один певний компонент. Отриманий препарат звільняють від супутніх речовин фільтруванням або центрифугуванням. промивають і відповідним чином виділяють необхідну сполуку.

Якщо ввести десолюбілізований препарат в хроматографічну колонку і повільно пропускати через неї розчин, то потрібний компонент зв’яжеться і буде утримуватись у колонці. Після промивання колонки відповідною десорбуючою рідиною можна вибірково елюювати цей компонент. За своїм апаратурним оформленням і за методикою весь процес подібний до інших методів колонкової хроматографії.








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 2455;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.