Осіб, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи

Стаття 16. Організація єдиного державного обліку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

З метою найбільш ефективного вирішення завдань медико-соціального забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, створюється Державний реєстр України (єдина інформаційна система), до складу якого входять соціологічні, дозиметричні і медичні підреєстри. Складовою частиною Державного реєстру України є Український військовий реєстр і його підрозділи, що ведуться Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України та Службою безпеки України. (Частина перша статті 16 зі змінами, внесеними згідно з Законом № 230/96-ВР від 06.06.1996 р.).

Реєстраційний номер у Державному реєстрі України повідомляється громадянам, а також лікувальним закладам за місцем їх проживання або роботи.

Стаття 17. Організація медичного обстеження і оздоровлення осіб,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

(Приміт. укладач.: Особливості інвалідності у т. ч. дітей)

Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зобов'язані проходити обов'язкове обстеження в медичних закладах.

Громадяни, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, переогляд у медико-соціальній експертній комісії проходять залежно від рівнів розладу функцій організму, що встановлюється зазначеною комісією, через 3–5 років. При стійких незворотних морфологічних змінах та порушеннях функцій органів і систем організму, неефективності будь-яких видів реабілітаційних заходів, а також після досягнення пенсійного віку, в тому числі на пільгових умовах, група інвалідності встановлюється безстроково.

Потерпілі діти, яким було встановлено причинний зв'язок інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи, проходять переогляд у спеціалізованій медико-соціальній експертній комісії по досягненню ними 18 років, незалежно від терміну, на який їм було встановлено інвалідність у дитячому віці.

Громадянам, які перенесли променеву хворобу будь-якого ступеня і внаслідок цього стали інвалідами 1-ї або 2-ї груп інвалідність встановлюється безстроково незалежно від віку.

За бажанням інвалідів їх переогляд проводиться в будь-який час.

У випадках, якщо при черговому переогляді у соціально-експертній комісії громадянам не підтверджено будь-яку групу інвалідності, зазначеним громадянам гарантується працевлаштування чи перекваліфікація. ( Статтю 17 доповнено частиною сьомою згідно із Законом N 230/96-ВР від 06.06.96 )

Голова Верховної Ради Української РСР Л. Кравчук

м. Київ, 28 лютого 1991 року N 796-ХІІ І

 

Норми пенсійного забезпечення по інвалідності з дитинства внаслідок поранення, контузії або каліцтва, пов'язаних з бойовими діями в період Великої Вітчизняної війни або з їх наслідками

(№ 2254-ЖД, № 04-14/22-14 від 18.07.1990 р.)

Відповідно до рішення Верховної Ради СРСР про порядок введення в дію Закону СРСР «Про пенсійне забезпечення громадян в СРСР» від 15 травня 1990 р., з 1 січня 1991 р. вводяться нові норми пенсійного забезпечення по інвалідності з дитинства внаслідок поранення, контузії або каліцтва, пов'язаних з бойовими діями в період Великої Вітчизняної війни або з їх наслідками.

Необхідно організувати очний або заочний огляд в лікувально-трудових експертних комісіях інвалідів з дитинства з метою уточнення обставин порушення здоров'я і причини інвалідності. Відповідні висновки приймаються з урахуванням медичних документів або свідчень свідків.

У разі документально підтвердженого факту настання інвалідності при вказаних обставинах, причина інвалідності визначається: інвалідність з дитинства внаслідок поранення, контузії, каліцтва (відповідно), пов'язаних з бойовими діями; в період Великої Вітчизняної війни.

Зв'язок інвалідності з пораненням, контузією, каліцтвом встановлюється як за прямими ускладненнями, так і за віддаленими наслідками.

Оформлення свідчень свідків здійснюється за місцем проживання свідків комісією за призначенням пенсій з участю лікаря-експерта (у відповідь на запит органів соціального забезпечення за місцем проживання інваліда).

Органи і установи охорони здоров'я просимо сприяти в розшуку документів про обставини поранення, контузії, каліцтва, клінічні прояви їх наслідків.

Заступник голови Комітету К. С. Данілін

Заступник міністра охорони здоров'я СРСР А. Д. Царегородцев

 

 








Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.