Установлення власника авторських прав і одержання дозволу на видання

Ці завдання можуть відняти значний час, а виділити для їхнього виконання певний проміжок у графіку виробничого циклу досить складно.

Авторське право являє собою одноособове право відтворювати матеріал у будь-якій формі або публікувати його. У законі про авторські права, наприклад, у Великобританії, права встановлюються автоматично без яких-небудь формальностей для будь-якої оригінальної роботи, якщо вона вперше була видана у Великобританії і якщо автор був підданим Британії або особою, що постійно проживає в країні на момент публікації. Автори у Великобританії захищені положеннями Єдиної угоди по авторських правах: його дії поширюються на всіх тримачів авторських прав, чиї роботи містять повідомлення про охорону авторських прав у вигляді символу © на лівій стороні титульної сторінки роботи. У Росії знак охорони авторського права поміщають у нижньому правому куті оберту титульного аркуша або в нижній правій частині поля сполученого титульного аркуша. У збірниках добутків різних авторів знак охорони авторського права кожного окремого добутку приводять унизу початкової або кінцевої смуги добутку. Автори у всіх країнах, що використовують прийнятий за даною згодою знак, також захищені аналогічним образом.

Положення про захист авторських прав діють протягом всього життя автора й протягом 50 років після його смерті.

Ніхто не вправі використовувати захищені авторським правом матеріали без одержання відповідного дозволу, і однієї із завдань при редагуванні майбутнього видання є перевірка наявності прав або запит на одержання дозволу. Це завдання може бути досить складної, вимагаючи в ряді випадків консультацій професійного юриста.

На додаток до прав автора існують і авторські права видавця. Авторські права видавництва захищають використовувані у виданні типографські прийоми. Це означає, що дане видання, набране й представлене в певному виді, захищено від можливості типографського відтворення іншим видавництвом, незалежно від статусу прав автора (це важливо в тих випадках, коли автор уже вмер і прав автора вже не існує).








Дата добавления: 2015-04-03; просмотров: 724;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.