Теоретичні відомості. На електричний заряд, що рухається в магнітному полі, діє сила, перпендикулярна як до швидкості заряду

На електричний заряд, що рухається в магнітному полі, діє сила, перпендикулярна як до швидкості заряду, так і до ліній магнітної індукції. Сила Лоренца – сила, з якою зовнішнє магнітне поле діє на рухому заряджену частинку.

- сила Лоренца

Сила Лоренца - сила, з якою, в рамках класичної фізики, електромагнітне поле діє на точкову заряджену частинку. Іноді силою Лоренца називають силу, що діє на рухомий із швидкістю заряд лише з боку магнітного поля, нерідко ж повну силу - з боку електромагнітного поля взагалі, інакше кажучи, з боку електричного і магнітного полів. Виражається в СІ як:

Сила Лоренца не виконує роботу, тому що вона перпендикулярна до швидкості руху зарядженої частинки, яка рухається в магнітному полі. Робота виконується у замкненому контурі.

Рівняння руху електрона в електричному і магнітному полях:

; (електричне поле)

; ; ( магнітне поле)

Закон повного струму: Введення поняття про магнітну проникність речовини дає змогу всі формули, добуті раніше для магнітного поля у вакуумі, застосувати і для магнітного поля в речовині, замінивши в них магнітну сталу магнітною проникністю . Про таку можливість свідчить повна аналогія формул:

Ця обставина разом з поняттям про напруженість магнітного поля є основною для іншого формулювання закону повного струму.

У формулі:

Замість запишемо , а замість магнітної індукції підставимо рівнозначну величину:

, дістанемо:

(192)

Останнє рівняння виражає закон повного струму:

Циркуляція вектора напруженості магнітного поля по замкненому контуру дорівнює повному струмові, що пронизує поверхню, обмежену цим контуром.

У тих випадках, коли напруженість магнітного поля має однакове значення по всьому контуру, а вибраний контур збігається з лінією магнітної індукції рівняння (192) має простіший вигляд:

а для котушок:

Якщо контур містить кілька ділянок з різними значеннями напруженості поля , але в межах кожної ділянки напруженість не змінюється, то рівняння (194) можна записати так:

(195)

де n – номер ділянки контуру.

У такому виразі закон повного струму нагадує другий закон Кірхгофа і застосовується при розрахунку магнітних кіл.

Повний струм – це алгебраїчна сума струмів, які проникають в поверхню, обмежену замкнутим контуром. За законом повного струму сила намагнічення (НС) Fm вздовж замкнутого контуру дорівнює повному струмові:

1.Напруженість(А/м) магнітного поля в точці, яка розміщена на відстані R від прямолінійного прямокутника, Н = І / (2π R).

Магнітна індукція В = μ0 μ

2. Напруженість в середині провідника в точці, яка знаходиться від осі на відстані а Н = . Якщо а = R, то напруженість на поверхні такого провідника Н = І / (2 πR), Де R – радіус циліндричного провідника, м.

3. Напруженість магнітного поля в центрі кільцевого провідника

Н = І / (2R) = І / d, Де R – радіус кільця, м.

4.Напруженість магнітного поля в середині кільцевої котушки

Н = І w / (2πRx), де Rx – радіус від центру кільцевої котушки до точки, яку ми шукаємо. Магнітна індукція В = μ0 μН = μ0 μ

5. Напруженість магнітного поля на середній магнітній лінії кільцевої (тороїдальної) котушки Н = І w /I, Де І – струм в обмотці котушки, А; w – число витків котушки; l – довжина середньої магнітної лінії котушки. Магнітна індукція В = μа Н = μа . Магнітний потік Ф =ВS=μа. Де S – площа поперечного перерізу котушки.

6.Напруженістьмагнітного поля на вісі циліндричної котушки в будь – якій її точці Н = (соs α1- соs α2).








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 757;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.