РЕСПУБЛІКА ТУРКМЕНИСТАН

Територія: 491,2 тис.кв.кмНаселення:5,23 млн. осіб (2001 р.* Столиця:Ашгабат (540 тис. мшк.* Державний устрій:президентська

республікаГлава держави:президентЗаконодавчий орган:парламент;

представницький орган - Халк

маслахати (Народна рада* Адміністративний поділ:5 велоятів

(областей*, що діляться на

райони (етрапи* Національний склад:туркмени, узбеки,

росіяни, казахи, українці,

азербайджанці, вірмени та інші Мова: туркменськаРелігія:ісламГрошова одиниця:манатСередня тривалість життя:65 роківНароджуваність:2,08%,смертність:0,63%ВВП на душу населення:670 дол. СІЛА

(2001 р.*

13.1. Географічне розташування та історичне минуле Туркменистану

Туркменистан - держава в західній частині Центральної Азії, довжина із півночі на південь - 650 км, із заходу на схід - 1100 км. На півночі межує з Казахстаном, на сході і північному сході - з Узбекистаном, на півдні - з Іраном і на південному сході - з Афганістаном, на заході омивається водами Каспійського моря. Понад 80% території займають пустелі, зокрема близько 350 тис. кв. км має одна з найбільших пустинь світу - Каракуми, гори займають майже 1/5 території (Копетдаг, Великий і Малий Балханм, Кугітангтау, з найвищою точкою країни -г. Айри-Баба (3139 м*. Для зрошення пустинних земель водами Амудар'ї у 1950-60-ті рр. було споруджено Каракумський канал довжиною 1400 км.

Свій родовід туркмени ведуть від Огуз-хана туркмена, що жив п'ять тисяч років тому. Від того часу й до сьогодення на туркменській землі змінили одна одну понад 70 держав, зокрема, такі як Анау, Алтиндепе, Маргіана, Парфія, імперія туркмен-сельджуків, держава куняургенчських туркмен є всесвітньо відомими. Так, принаймні писав перший президент Туркменистану Сапармурад Ніязов (Туркменбаші* у своїй книзі „Рухнама" - „головній книзі туркменського народу, книзі-путівнику", що, на думку Ніязова, „підсумовує історичну діяльність туркмен, розповідає про склад їх розуму, звички, традиції, звичаї, бажання і наміри туркменського народу".

Для Туркменбаші поняття „тюрк" і „туркмен" є ідентичними, не дивно, отже, що усі середньовічні тюркські державні утворення, включно з імперіями турків-сельджуків і Османською, С. Ніязов вважав туркменськими. У „Рухнама" знаходимо таке підтвердження вищезазначеному: „Буквально з перших днів незалежності, - писав С. Ніязов, - мною було сформульовано тезу: Туркменистан і Туреччина - дві держави - одна нація. У нас, дійсно, одна релігія, одні традиції, одна кров. Османська мова, як і її попередники - мови огузів і сельджуків, - це туркменська мова. Турецька мова - це дещо видозмінена туркменська мова...".

Знавці всесвітньої історії зазначають, що перші державні утворення на території сучасного Туркменистану виникли у І тис. до н. є. (держави Маргіана, Парфія, Мідія*. У УІ-ІУ ст. до н. є. туркмени перебували під владою іранських Ахеменідів, Александра Македонського, з III ст. до н. є. - в Парфянському царстві та державі Сасанідів, у У-УПІ ст. н. є. туркменська територія перебувала під владою ефталітів, тюрків, арабів, а в XI ст. її завоювали огузи. У ХІ-ХШ ст. туркменські землі входили до складу держави Сельджуків, а потім Хорезму, у ХШ-ХУ ст. -перебували під владою татаро-монголів, потім - Тимуридів.

Дослідники вважають, що формування туркменської народності завершилось у XV ст. після злиття осілих тюркомовних огузьких племен (власне туркменів* з іраномовним землеробським населенням північного Хорасану в оазах південного Туркменистану. Щодо північних туркменських племен, що вели напівкочовий спосіб життя, то вони на початку XVI ст. широко розселилися уздовж усього східного узбережжя Каспійського моря, на півострові Мангишлак, у північно-західних окраїнах Хорезмської оази, навколо Сарикамиського озера та в пустелі Каракум. Нерідко одна частина родини кочувала з худобою, а інша жила осіло, обробляючи землю й оберігаючи посіви злакових. Причому землеробством, як і в казахів, найчастіше займалися бідніші члени роду, а заможні родичі - власники великих стад худоби - доручали їм за частку врожаю обробляти свої поля.

Суспільний лад туркменів у ХУІ-ХУПІ ст. визначається як патріархально-феодальний з елементами патріархального рабства. Феодальні відносини були краще розвинуті в осілих землеробських племен на півдні, але вони практично не мали міст, досконалого ремесла, і в економічному розвитку відставали від своїх сусідів - корінних мешканців Ірану, Бухари і Хіви. Це було головною причиною політичної роздробленості туркменської народності, що призвела до захоплення

півдня Туркменистану сефевідським Іраном, а решти країни - бухарськими і хівинськими ханами (до складу Хівинського і Бухарського ханств територія Туркменистану увійшла в ХУІ-ХУІІ ст*.

Серйозна загроза над самим існуванням туркменського народу нависла у 1740 р., коли самопроголошений шах Ірану Надір Афшар (1688-1747 рр.* напав на Хівинське і Бухарське ханства. Полководці завойовника винищували і виводили в рабство жителів краю, грабували майно і худобу. Хіва й Бухара змушені були визнати васальну залежність від Надір-шаха, але частина туркмен, що відмовилася підкоритися, переселилася на Мангишлак та в прикаспійські степи і продовжила боротьбу. У 1747 р. Надір-шах був убитий змовниками, а його держава швидко розпалася. Це дало змогу туркменським племенам, що тимчасово перейшли на північ, повернутися на батьківщину.

Останні в історії туркмен завойовники прийшли з півночі в кінці 1860-х-середині 1880-х рр., коли туркменська територія була анексована Росією. Остаточний удар по всьому політичному, економічному й соціальному укладу життя туркмен нанесла Геоктепінська війна 1879-1881 рр., внаслідок якої Росія утворила на туркменській території Закаспійську область, ввела своє правління, розгорнула релігійну пропаганду й стала насаджувати власну культурну політику. Після приходу до влади в Росії більшовиків в Туркменистані у листопаді-грудні 1917р. було проголошено радянську владу, у квітні 1918 р. створено Туркестанську АСРР у складі РСФРР, а в жовтні 1924 р. - Туркменську СРР.

Перебування Туркменистану у складі Російської імперії і СРСР коштувало туркменському народові великих людських жертв. Так, у Першій світовій війні загинуло понад 80 тис. туркмен, понад 900 тис. осіб стали жертвами розкуркулення в 1917-1930-х рр., тоді ж у пошуках кращого життя країну покинуло понад 4 млн. мешканців. Точні статистичні відомості щодо тих туркменів, яких було оголошено ворогами народу, розстріляно і заслано за звинуваченнями у націоналізмі та участі в русі басмачів у 1930-1937 рр., встановити не вдалося. На фронтах Другої світової війни загинуло 740 тис. туркменів, усім їм в добу незалежності присвоєно звання Героя Туркменистану (посмертно*.

Декларацію про державний суверенітет Туркменистану Верховна рада республіки ухвалила 22 серпня 1990 р. Конституційний закон країни „Про незалежність і основи державного устрою Туркменистану", який підтверджував волю туркменського народу до утворення незалежної держави, висловлену ним на всенародному референдумі 26 жовтня 1991 р., туркменський парламент ухвалив 27 жовтня 1991 р.








Дата добавления: 2015-04-19; просмотров: 836;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.