Всі торгові автомати поділяються на дві категорії - механічні та електронні.

Механічні торгові автомати працюють тільки за рахунок енергії покупця. Це може бути поворот ручки, натискання кнопки або важеля. Механічні автомати прості в обслуговуванні і експлуатації, не вимагають спеціальних навичок для обслуговування. Крім того, відрізняються низькою вартістю. Основу електронного торгового автомата становить платіжна система – система ідентифікації монет і купюр. Електронні автомати можуть оснащуватися електронними монетоприймачами або банкното-приймачами, а також поєднувати в собі обидва пристрої.

Механічні торгові автомати. Вони приводяться в дію і здійснюють продаж товарів тільки за рахунок механічної сили покупця і не вимагають підведення електроенергії або підключення до інших комунікацій.

Рис. 7.1 Механічний торговий автомат а – складові автомата: 1 – замок; 2 – кришка; 3 – резервуар; 4 - дозатор; 5 – монетоприймач; 6 – лоток видачі товару; б – принцип дії
Основу механічного торгового автомата (рис. 7.1) становить резервуар (колба) для зберігання товару, що продається – жувальної гумки, м'ячиків тощо. Резервуар виготовляють з прозорого матеріалу, найчастіше з полікарбонату, здатного протистояти фізичному впливу. У нижній частині резервуара розміщений дозатор, поєднаний з монетоприймальним механізмом. Монетоприймач «приймає» оплату від покупця у вигляді монет певного номіналу, перевіряє їх за розмірами – товщину та діаметр, а також жорсткість. Монета, яка не відповідає зазначеним вимогам, не буде прийнята або ж буде прийнята, але видачі товару не буде. Монета, більша за розміри встановленого номіналу, не увійде в проріз монетоприймача, а менших розмірів – буде повернута покупцю. Монетоприймачі можуть налаштовуватися на прийом жетонів. Автомат, що приймає одночасно дві-чотири монети одного номіналу, видасть товар тільки після того, як покупець опустить в прорізи монетоприймача відповідну кількість монет.

Після того як в монетоприймач опущена монета відповідного номіналу (або комбінація монет), покупець може повернути важіль дозатора і отримати товар.

Дозатор – деталь торгового автомата, що відповідає за кількість виданого покупцеві товару. Окремі види дозаторів видають по одній одиниці товару, інші види – певну кількість, яка може розміститися в об'ємі дозатора. Механічні торгові автомати оснащуються, як правило, дозаторами з ручним приводом.

Існує кілька типів дозаторів. Одні розраховані виключно на велике наповнення, інші – на дрібний (порційний) товар.

Дозатор, розрахований на велике наповнення, видає за один раз одну одиницю товару. Інші дозатори розраховані на дрібний товар і видають за один раз кілька штук товару – порцію. У такому випадку кількість товару може легко регулюватися.

Існують універсальні дозатори (на всі види наповнення), які можна переналаштувати на будь-який товар.

Як тільки товар відпущений покупцю, відбувається інкасація монет: монета (або монети) переміщуються в монетозбірник. Після цього торговий автомат готовий до видачі чергової покупки.

Електронні торгові автомати. Вони відрізняються тим, що до їх складу входить платіжна система. Сучасна платіжна система, як правило, включає такі елементи: монетоприймачі (з функцією видачі здачі і без неї); купюроприймачі; системи безготівкової оплати.

Монетоприймачі – пристрої, які приймають монети, визначають їх номінал та інкасують монети в бункер. Окремі моделі монетоприймачів дозволяють укласти монети в спеціальні контейнери (труби) по номіналу, деякі моделі видають здачу.

Сучасні монетоприймачі – складні електронні системи, що здійснють перевірку монет за кількома параметрами: діаметр, товщина (точність розпізнавання приблизно 0,15 мм), електрофізичні властивості матеріалу монети, захист від підробок і примітивних спробів шахрайства («монети на ниточці»).

Купюроприймачі дозволяють приймати паперові купюри різного номіналу, визначати вартість кожної купюри, підсумувати суму прийнятих купюр і формувати здачу (у вигляді купюр або монет, якщо грошова система торгового автомата складається з монетоприймача і купюроприймача).

Купюроприймач має 5 комплексів оптичних датчиків, які працюють на просвічування і 3 комплекси оптичних датчиків, що працюють на віддзеркалення, розташованих по всій ширині банкноти.

Кожен оптичний комплекс містить 4 датчика, які працюють в червоній, зеленій, блакитний і інфрачервоної області спектра (загальна кількість оптичних датчиків 32). Комплекси датчиків забезпечують надійне визначення вартості купюр, захист від фальшивих купюр і дозволяють уніфікувати пристрій для прийому будь-яких банкнот. Ідентифікація купюр здійснюється незалежно від положення прийнятої купюри. Після досягнення суми прийнятих купюр, яка дорівнює або перевищує вартість покупки, платіжна система виробляє сигнали на видачу покупки, здачі (якщо необхідно) та інкасацію прийнятих купюр і монет.

Платіжні системи безготівкового розрахунку використовують: кредитні карти, магнітні картки зі штрихкодом, електронні чіп-ключі. Приймальний пристрій торгового автомата – це сканер (або пристрій читання ключів), що зчитує інформацію з карти (ключа) про платоспроможність покупця або наявності кредиту.

Накопичувальна система торгового автомата – визначає запас товару або продукту, що продається через торговий автомат. Обсяг товару або продукту в накопичувачі (бункері, стелажі, комірці) визначає час роботи торгового автомата між періодами обслуговування.

Рис. 7.2 Секційний накопичувач з кулачковим механізмом видачі: 1 – корпус секції; 2 – товар; 3 – кулачок

Секційні накопичувальні системи використовуються для продажу штучних товарів, які мають упаковку правильної геометричної форми, що дозволяє складувати товар в кілька рядів. У разі купівлі товару платіжна система виробляє сигнал, і механізм приводу через штовхач викидає одну упаковку товару в лоток.

Механізм видачі товару (банки, пляшки) представляють собою (рис. 7.2) модуль або стійку, до якої пляшки укладаються одна над іншою. При покупці кулачок робить повний оборот, і відбувається вилучення однієї упаковки товару. Система оснащена датчиком наявності товару.

Одним з варіантів накопичувальної системи є стелаж з лотками зі спіралями – спіральний накопичувач (рис.7.3). Стелаж для розміщення товарів може містити до семи незалежних і регульованих по висоті лотків. У кожному з лотків можуть розміщуватися до восьми спіралей видачі товару, які відділені регульованими роздільниками. Спіралі призначені для розміщення упаковок товарів між витками спіралей та їх видачі. Після видачі платіжною системою сигналу на продаж товару спіраль робить один повний оберт і переміщує упаковку товару на один крок спіралі.

Рис. 7.3 Спіральний накопичувач а – пристрій: 1 – лоток; 2 – спіраль; 3 – розділювач; б – пристрій в корпусі торгового автомата








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 1799;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.