Вимоги до ваговимірювальним приладів

Є дві групи вимого до ваговимірювального обладнання ЗРГ: до першої групи відносяться торгово-експлуатаційні та санітарно-гігієнічні, до другої групи – метрологічні.

До торгово-експлуатаційних і санітарно-гігієнічних вимог можна віднести міцність ваг, максимальну швидкість зважування, наочність показів, відповідність призначення ваг природі товарів, нейтральність матеріалів, з яких виготовлені ваги, зручність догляду за ними.

Міцність ваг – це їх здатність зберігати всі метрологічні вимоги впродовж тривалого часу. Міцність, тобто надійність і довговічність, залежить від якості матеріалу, з якого виготовлені ваги.

Максимальна швидкість зважування залежить від конструкції. Чим швидше ваги приходять у рівновагу після укладання вантажу, тим вище швидкість зважування.

Наочність показань забезпечується конструкцією вказівних пристроїв, які дозволяють продавцеві і покупцеві бачити результат зважування.

Велику швидкість і високу наочність зважування мають електронні ваги.

Санітарно-гігієнічні вимоги передбачають виготовлення ваг з нейтральних по відношенню до товару і навколишнього середовища матеріалів. Конструкція ваг і покриття поверхонь деталей повинні легко очищатися від бруду.

До метрологічних вимог засобів вимірювань відносяться характеристики, що зумовлюють вплив на результати і похибки вимірювань. Вони регламентуються і нормуються державними стандартами, а їх значення визначаються відповідними формулами. На відміну від метрологічних характеристик метрологічні властивості не стандартизовані. Їх назви не уніфіковані для різних видів засобів вимірювань, терміни, що вживаються в технічній літературі для визначення одних і тих же властивостей, не завжди збігаються.

Основні групи ваг. Виходячи з практичних потреб метрологічного забезпечення, доцільно керуватися класифікацією ваг, заснованої на діючих нормативних документах з урахуванням рекомендацій Міжнародної організації законодавчої метрології. До таких документів належать стандарти, що регламентують технічні вимоги і метрологічні параметри окремих груп ваг і вагових дозаторів, що відрізняються, в першу чергу, за точністю та сферою застосування.

При такому підході ваги можуть бути розділені на 4 основні групи.

1. Лабораторні ваги загального призначення і зразкові.

2. Ваги для статичного зважування.

3. Ваги й вагові дозатори дискретної і безперервної дії.

4. Вагові пристрої для автоматизованого зважування масових вантажів.








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 3236;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.