Порівняльна характеристика моделей навчання

 

Критерії порівняння Пасивна модель Активна модель Інтерактивна модель
1. Обсяг інформації Великий обсяг інформації можна подати за короткий час у структурова-ному вигляді великій кількості студентів. Великий обсяг інформації. Велика кількість студен-тів, які можуть одночасно отриму-вати інформацію. На вивчення невеликого обсягу інформації витрачається значний час.
2. Рівень засвоєння знань та результати навчання Орієнтована на рівень сприймання і розуміння, розвиток уміння слухати, записувати, конспектувати велику кількість інформації та вміння відтворювати її. Орієнтована на розвиток широкого спектру пізнавальних умінь і навичок. Передбачає диференціацію навчання шляхом індивідуальних програм та завдань. Можливість розвитку соціальної та громадсь-кої компетентності студентів з усіх предметів. Розширення пізнавальних можливос-тей студентів, зокрема у здобуванні, аналізі та застосуванні інформації з різних джерел. Можли-вість перенесення отри-маних умінь, навичок та способів пізнавальної діяльності на різні пред-мети та в позааудиторне життя студентів.
3. Відсоток засвоєння матеріалу Як правило, невисокий. Досить високий. Як правило, високий.
4. Контроль над процесом навчання Викладач система-тично контролює обсяг і глибину вив-чення навчального матеріалу, час і хід навчання. Результати роботи студентів передбачені. Зворот-ний зв'язок викладача зі студентами майже відсутній. Можливість співпраці викладача з кожним студентом окремо. Постійний зворотній зв'язок викладача зі студентами. Опосередкований контроль викладача за обсягом і глибиною засвоєння. Результати роботи студентів менш прогнозовані. Є необхідність подальшої корекції знань, умінь та навичок студентів.

 


Продовження таблиці 10

 

5. Роль особистості викладача Безпосередній вплив викладача на студентів. Особисті якості педагога залишаються «в тіні», він виступає як «джерело» знань та їх контролер Особисті якості викладача та його професійна майстерність є однією з умов функціонування цієї моделі. Високий рівень навантаження на викладача. Викладач – консультант і контролер знань Викладач відкритий перед студентами як особистість та фахівець-професіонал. Виступає як організатор, консуль-тант, фасилітатор навча-льно-пізнавальної діяль-ності. Забезпечується можливість демократич-ного, рівноправного партнерства між викладачем і студентами та в студентському колективі.
6. Роль студентів Відносно пасивна. Студенти не приймають рішень у процесі навчання. Можлива відсут-ність педагогічної взаємодії всереди-ні студентського колективу. Небез-пека вилучення частини студентів з навчального процесу. Студенти приймають важливі рішення в процесі навчання, мають можливість спілкування і розвитку комунікатив-них умінь та навичок. Відбувається поєднання різноманітних видів навчальної діяльності студентів.
7. Джерело мотивації навчання Зовнішнє: оцінки, викладач, батьки, працедавці, суспільство   Поєднання зовнішніх (оцінки, викладач, батьки, працедавці, суспільство) та внутрішніх (інтелект самого студента) мотивів. Глибока внутрішня мотивація (інтерес самого студента)
8. Навчально-методичне забезпечення навчального процесу     Спільне для всіх моделей навчання

 

Спочатку слід використовувати прості інтерактивні методи – роботу в парах, малих групах, «мозковий штурм» поступово доповнюючи цей спектр іншими методами. Краще старанно підготувати декілька інтерактивних занять у навчальному році, ніж часто проводити нашвидкоруч підготовлені «ігри». Коли з’явиться досвід подібної роботи, такі заняття будуть проходити набагато ефективніше, а підготовка не потребуватиме багато часу.

2. Потрібно провести зі студентами організаційне заняття і створити разом з ними «правила роботи в аудиторії», налаштувати їх на старанну підготовку до інтерактивних занять.

3. Використання інтерактивного навчання не самоціль. Це лише засіб для досягнення такої психологічної атмосфери в академічній групі, яка найкраще сприяє співробітництву, порозумінню і доброзичливості, надає можливості ефективно реалізувати принципи особистісно-орієнтованого навчання.

4. Якщо застосування інтерактивної моделі у конкретному випадку веде до незадовільних результатів, треба переглянути доцільність стратегії і обережно підходити до її використання.

5. Для ефективного застосування інтерактивного навчання, зокрема, для того, щоб охопити весь необхідний матеріал і глибоко його вивчити, а не перетворити технологію в неефективні «ігри заради ігор», викладач повинен старанно планувати свою роботу.

Існуюча система навчання підштовхує викладача на використання в основному пасивних методів навчання. У минулому використання таких методів було виправданим, у сучасному світі ситуація кардинально змінилася: одній людині неможливо знати все навіть у якійсь вузькій галузі знання. До того ж функцію зберігання, запам’ятовування і відтворення інформації можуть добре виконувати комп’ютери. Сучасний випускник вищого навчального закладу повинен мати інші навички: думати, розуміти сутність явищ, осмислювати ідеї та концепції і вже на основі цього вміти відшукувати потрібну інформацію, творчо її інтерпретувати та застосувати в конкретних умовах. Саме цьому і сприяють інтерактивні технології навчання.

Групова робота студентів.

Однією з таких технологій є групова робота студентів на семінарських, практичних, лабораторних заняттях. Вагомою перевагою групової форми навчання є взаємонавчання та поглиблення знань, формування, умінь вести діалог, дискусію, аргументувати свої думки. Наприклад, робота студентів у підгрупах та парах, взаємонавчання у парах (діадах) змінного складу, дає, як свідчить наша багаторічна педагогічна практика, позитивні результати.

Методично правильно організована робота в малих групах надає всім учасникам можливості діяти, практикувати навички співробітництва, міжособистісного спілкування (зокрема, володіння прийомами активного слухання, вироблення загального рішення, розв’язання протиріч). Роботу в малих групах варто використовувати, коли потрібно вирішити проблему, з якою важко впоратися індивідуально. При комплектуванні груп необхідно ураховувати індивідуально-психологічні особливості студентів. Ця проблема буде детально висвітлена в модулі 4.

Наприклад, на семінарських заняттях доцільним буде вико-ристання “прес”-методу. Цей метод допомагає студентам навчитися аргументовано і в чіткій формі формулювати та висловлювати свою думку з дискусійного питання. Як правило, метод «прес» складається з наступних етапів – висловлювань студентів:

1. «Я вважаю, що …» (позиція).

2. «Тому що …» (обґрунтування).

3. «Наприклад …» (приклад, наведення фактів та аргументів).

4. «Отже, я вважаю …» (висновки).

В деяких дидактичних ситуаціях доречним є застосування методу «мікрофон», який вчить лаконічно висловлюватись з приводу певної фахової проблеми.

“Мікрофон” надає можливість кожному висловитись аргументовано, швидко, коротко, по черзі, відповідаючи на запитання або висловлюючи свою думку чи позицію. Правила використання методу такі:

- говорити має тільки той, у кого “символічний” мікрофон;

- подані відповіді не коментуються і не оцінюються;

- коли хтось висловлюється, інші не мають права перебивати, щось говорити чи коментувати.

- у процесі обговорення проблеми студентам надається слово перед уявним “мікрофоном”, коли власну думку або концентровану думку групи слід висловити максимально логічно та лаконічно.

Взаємонавчання студентів у групах має і свої слабкі сторони, які необхідно враховувати, використовуючи цю технологію (табл. 11).


Таблиця 11

Переваги і недоліки роботи в групах та парах (діадах)

 

Позитивні сторони Слабкі сторони
1. Викладач отримує можливість раціонально розподілити час, допомагаючи студентам активно діяти при вирішенні навчальних проблем та ситуацій. 1.Проблематично налагодити взаємонавчання як постійно діючий навчально-педагогічний механізм.
2.Викладач менше часу змушений витрачати на подолання труднощів з дисципліною студентів. 2.Важко контролювати процес взаємонавчання, а результати не завжди ефективні.
3.Студенти, які мають досвід взаємо навчання, ставляться до викладача з більшою повагою, працюють із задоволенням, підвищується рівень інтересу до навчання та пізнавальна мотивація. 3.За невдалого попереднього навчання у групах необхідно здійснити корекцію знань студентів, що потребує додаткового часу та педагогічних зусиль.

 








Дата добавления: 2015-04-10; просмотров: 1376;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.