Методи розрахунку розсіювання шкідливих речовин в атмосферному повітрі

3.4.1. Розрахунок та побудова зон аеродинамічної тіні

При визначенні мінімальної висоти труб, їх оптимального розміщення на даху будівель і поміж будівлями, при проектуванні нових та реконструкції старих виробництв з низькими джерелами викиду необхідно враховувати зони аеродинамічної тіні і проміжні зони.

Розрахунок і побудову проводять для чотирьох напрямків вітру, які є перпендикулярними стінам будівель, тобто за умови максимальних розмірів тіней і проміжних зон. Розміри і форма аеродинамічної тіні і проміжної зони залежать від лінійних розмірів будівель і споруд, їх взаємного розташування і орієнтації цих будівель відносно вітру.

Побудова зон аеродинамічної тіні і верхньої границі проміжної зони виконується у відповідності до наступних правил для різних варіантів.

1. Вузька будівля (b≤2,5Hбуд, де b - ширина будівлі, м; Hбуд - висота будівлі від рівня землі до верхньої відмітки даху, м)

Приймається, що над будівлею і поза ним створюється єдина зона аеродинамічної тіні довжиною 6Hбуд з підвітряного боку і висотою 1,8Hбуд , а перед будівлею – зона підбору (рис. 3.4.1.1., а).

2. Широка будівля (b>2,5Hбуд)


Приймається, що над дахом будівлі створюється навітряна зона аеродинамічної тіні довжиною 2,5Hбуд від лобової стіни будівлі і висотою 0,8Hбуд ; за будівлею утворюється підвітряна зона аеродинамічної тіні довжиною 4Hбуд і висотою Hбуд , а перед будівлею – зона підпору (рис. 3.4.1.1., б)

Рис. 3.4.1.1. Розміри зон аеродинамічних тіней при обтіканні окремо розташованої вузької будівлі (а), широкої будівлі (б): 1 — зона підпору; 2 — єдина зона розрідження; 3 — навітряна зона; 4 — підвітряна зона

3. Дві будівлі розташовані одна за одною, перша за напрямком вітру будівля вузька; поміж будівлями утворюється зона аеродинамічної тіні, яка об’єднує єдину і міжкорпусні зони; довжина зони поміж будівлями може досягати 10Hбуд, а висоти від Hбуд до 1,8Hбуд (рис. 3.4.1.2., а).

4. Дві будівлі розташовані одна за одною, перша за напрямком вітру – широка будівля; над дахом будівлі утворюється первинна зона аеродинамічної тіні довжиною 2,5Hбуд від лобової стіни будівлі і висотою 0,8Hбуд , а поміж будівлями створюється зона аеродинамічної тіні довжиною біля 8Hбуд і висотою Hбуд (рис. 3.4.1.2., б).

 
 

Рис.3.4.1.2. Розміри міжкорпусних аеродинамічних тіней при обтіканні послідовно розташованих будівель: а – першою стоїть вузька будівля; б - першою стоїть широка будівля.

 

5. Під дією вітру з боків будівель утворюється бічна зона аеродинамічної тіні шириною (0,6 – 0,8)Hбуд (рис.3.4.1.3. )

Рис.3.4.1.3.Аеродинамічна тінь поблизу вузької будівлі, яка находиться під кутом до вітру: А – напрямок вітру на будівлю, Б – вигляд зони спереду

 
 

6. При орієнтації будівлі під кутом відносно вітру за будівлею утворюється зона аеродинамічної тіні довжиною від 4 до 6Hбуд і висотою біля Hбуд (рис. 3.4.1.4.).

 

 

Рис. 3.4.1.4.Схема побудови фронтальної перешкоди від будівлі, що стоїть під кутом до вітру.

Фронтальна довжина будівлі (м), на яку набігає вітер, розраховується за формулою:

l’=lsinα +bcosα

7. Верхня границя проміжної зони hizм) визначається за формулами:

- для вузької будівлі:

hiz = 0,36b1 + 2,5Hбуд (3.4.1.1.)

- для широкої будівлі:

hiz = 0,36b1 + 1,7Hбуд (3.4.1.2.)

- для міжкорпусної зони за широкою будівлею:

hiz = 0,36(b1 +x1) + Hбуд (3.4.1.3.)

де b1 - відстань від джерела до підвітряної стіни будівлі у межах ширини даху береться зі знаком “+”, а з підвітряної стіни у межах зони аеродинамічної тіні – зі знаком “–“ (м); x1 - відстань поміж будівлями (м).

Приклад побудови зони аеродинамічної тіні

Побудувати зону аеродинамічної тіні при викидах підприємством шкідливої суміші за наступними умовами її викиду:

- висота джерела викиду Hбуд=45м,

- довжина джерела викиду L=100м,

- навкруги підприємства нема інших будівель

Розв’язок:

Будуємо зону аеродинамічної тіні.

b>2,5Hбуд => будівля відноситься до класу широких.

В такому випадку над дахом зона аеродинамічної тіні (а.т.) має наступні параметри:

довжина dа.т. = 2,5 Hбуд = 112,5 (м),

висота hа.т. = 1,8 Hбуд = 81 (м).

За будівлею зона аеродинамічної тіні має наступні параметри:

довжина dа.т. = 4. Hбуд = 180 (м),

висота hа.т. = Hбуд = 45 (м).








Дата добавления: 2015-04-01; просмотров: 1238;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.