Тема 3. ХАРАКТЕРИСТИКА ВОГНИЩ УРАЖЕННЯ ПРИ РАДІАЦІЙНИХ ІНЦИДЕНТАХ

Навчальна мета:ознайомитися зі станом радіаційної небезпеки в Україні, знати загальні характеристики основних видів радіаційних інцидентів, вміти прогнозувати втрати серед населення під час цих інцидентів та використовувати засоби запобігання та захисту населення.

 

На території України на даний час (станом на 2013 р.) експлуатується чотири атомні станції (Запорізька 6 реаторів типу ВВЕР-1000, Рівненська 2 реактори типу ВВЕР-1000 та 2 ВВЕР-440, Хмельницька 2 реатори тапу ВВЕР-1000, Південно-Українська 3 реактори ВВЕР-1000) з 15 енергоблоками та законсервована Чорнобильська станція із шістьма енергоблоками типу РВПК-1000. Найближчі потенційно небезпечні АЕС знаходяться на території Росії (Курська з 4 реакторами РВПК-1000, Ростовська з 2 реакторами ВВЕР-1000, Нововороніжська з 2 реаторами ВВЕР-440 та 1 реактором ВВЕР-1000). На території України працюють п'ять державних міжобласних спеціалізованих комбінатів (ДМСК) та один державний спеціалізований комбінат (ДСК) із захоронення та тимчасового зберігання радіоактивних відходів. Спеціалізовані комбінати розташовані в різних містах України і працюють за регіональним принципом: Дніпропетровський ДМСК; Київський ДМСК; Львівський ДМСК; Одеський ДМСК; Харківський ДМСК; Донецький ДСК. Також на території України розташовано 2 науково-дослідних ядерних реактори та більше 8 тис. підприємств і організацій, які використовують радіоактивні ізотопи у своїй діяльності. Отже така скупченість на території України потенційно небезпечних об’єктів, які використовують радіоактивні матеріали, а також погане державне фінансування, рано чи пізно можуть призвести до різного роду небезпечних радіаційних інцидентів. Тому треба знати, чого можна чекати і якщо трапилась радіаційна НС, вміти грамотно діяти під час неї.

До основних типів радіаційних інцидентів можна віднести:

1. ядерний удар з використанням ядерної та термоятерної зброї масового ураження;

2. аварії з викидом радіоактивних речовин:

· аварії на атомних станціях;

· аварії на підприємствах з виготовлення та переробки ядерного палива;

· аварії при транспортуванні, зберіганні та захороненні радіоактивних матеріалів тощо.

3. використання радіоактивних матеріалів у вибухівках («брудні бомби») тощо.








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 704;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.