Випробувачі пластів багатоциклової дії. Характерною особливістю випробувачів такого типу є можливість створення великої кількості (у разі потреби) відкритих і закритих циклів під час випробування

Характерною особливістю випробувачів такого типу є можливість створення великої кількості (у разі потреби) відкритих і закритих циклів під час випробування пластів. Це дозволить отримати більш достовірну інформацію для визначення гідродинамічних характеристик випробовуваного пласта. Також конструкція вузлів випробувача дозволяє обертати колону труб протягом всього періоду випробування, що практично виключає можливість її прихоплення, а також відбирати пробу пластового флюїду в герметичний контейнер для проведення фізико-хімічних досліджень. Обладнання зберігає свою працездатність при перепадах тиску на пакері до 40 МПа та температурі оточуючого середовища до 200 0С.

На сьогодні використовують комплекси багатоциклового випробувального обладнання діаметрами 146, 127, 95, 80 і 65 мм, а можливі варіанти компоновок показані на рисунку 2.26.

Перший тип компоновки (рисунку 2.26 а) передбачає можливість випробування пласта, розташованого нижче пакеруючого елемента. Для здійснення необмеженої кількості відкритих та закритих періодів випробування, в компоновку включено пристрій для роздільного обертання колони труб, який встановлюється безпосередньо під випробувачем пластів.Другий тип компоновки (рисунку 2.26 б) передбачає встановлення розподільного пристрою між двома пакерами з використанням пристрою для роздільного обертання колони труб.

Для випробування пласта розташованого між двома пакерами використовують компоновку показану на (рисунку 2.26. в).

 

 

Бурильні труби; 2-циркуляційний клапан; 4-перевідник; 5-підгінний патрубок; 6-манометр; 7-штуцер гідравлічний; 8-випро-бувач пластів; 9-обертовий пристрій; 10-пробовідбірник; 11-яс; 12-пакер; 13-фільтр; 14-перевідник лівий; 15-хвостовик; 16-запірно-поворотний клапан; 17-безпечний замок, 18-розподільний пристрій

Рисунок.2.26-Типові варіанти компоновок багатоциклового обладнання.


Кількість та технологія створення відкритих і закритих періодів для схем б і в така ж, як і для схеми а.

Основними вузлами багатоциклових компоновок, конструкції яких раніше не розглядались є: багатоцикловий випробувач пластів, пристрій для роздільного обертання колони труб, пробовідбірник, гідравлічний штуцер.

Багатоцикловий випробувач

На рисунку 2.27 показана схема багатоциклового випробувача. Він складається з корпусних перевідників 7, 12, 16, 18 і 23, усередині яких розташований шток 9 з приймальним клапаном 21. Зверху на шток нагвинчений перевідник 7, який з’єднаний з кожухом 10. На зовнішніх поверхнях перевідників 7 і 12 є в наявності шестигранні ділянки, і такі ж ділянки передбачені на внутрішній поверхні кожуха 10. Завдяки цьому забезпечується можливість передачі обертового моменту через перевідник 7 і корпус випробувача вузлам, які розташовані нижче нього.

У верхній частині перевідника 12 встановлений розділювальний поршень 13 з внутрішніми і зовнішніми герметизуючими кільцями. Кільцевий простір між розділювачем і ущільнюючими кільцями сальникового вкладиша 17 заповнений робочою рідиною (наприклад авіамастилом МС-20).

Камера заповнюється через заливні отвори, які потім закривають герметично кільцем 26. У середній частині штока 9 змонтований поршень 1, в стінках якого просвердлені осьові канали малого діаметру і послідовно з’єднані між собою. До торців штока притиснуті металеві кільця. Отвори впускного клапана відмежовані від затрубного простору втулкою 24.

Під час спуску випробувача у свердловину промивальна рідина через порожнисті штоки розташованих нижче вузлів потрапляє в порожнину перевідника 23 і через радіальні отвори зрівноважувального клапана витісняється в затрубний простір. У процесі спуску тиск усередині гальмівної камери, заповненої робочою рідиною, завдяки рухомому розділювальному поршню 13 підтримується рівним гідростатичному тиску стовпа промивальної рідини в затрубному просторі.

При передачі на випробувач стискуючого навантаження шток 9 своїм виступом притискується до кільця і гальмівна рідина з нижньої камери перетікає у верхню тільки по


 


лабіринтній кільцевій щілині, що утворена стінками каналів і стержнів. В міру перетікання рідини шток 9 разом з приймальним клапаном 21 і гільзою 10 зрівноважувального клапана повільно переміщується вниз відносно корпуса, в результаті чого забезпечується потрібне сповільнення в закритті зрівноважувального і відкритті приймального клапанів випробувача пластів.

В момент, коли герметизуючі кільця поршня 1 опиняться нижче радіальних отворів перевідника 12, гідравлічний опір перетіканню рідини зникає, і шток випробувача разом зі втулкою зрівноважувального клапана під дією стискуючої дії миттєво переміщується в крайнє нижнє положення.

При відкритому положенні приймального клапана його герметизуюча втулка 24 розташовується в центральному каналі перевідника 23, тобто знаходиться поза межами потоку пластового флюїду, який через зміщенні осьові канали і впускні отвори приймального клапана поступає в порожнисті штоки розташованих вище вузлів і далі в колону труб.

По закінченні часу першого відкритого періоду випробування колону труб припіднімають на висоту 1,2-1,8 м, при цьому розтягуюча сила передається штоку 9, який долаючи силу тертя в герметизуючих сальниках, вільно переміщається вверх.

Після закриття приймального клапана розтягуюча сила через гільзу 20 зрівноважувального клапана передається на корпус випробувача, який жорстко з’єднаний з розташованим нижче розсувним механізмом, що виключає можливість передчасного відкриття зрівноважувального клапана.

При повторній передачі на шток випробувача стискуючого навантаження приймальний клапан випробувача пластів знову відкриється.

Таким чином, шляхом осьових переміщень колони труб можна здійснювати необмежену кількість відкритих та закритих періодів випробування.

По закінченні процесу випробування (або при закритті приймального клапана) шток 9 під дією розтягуючого навантаження зміщується відносно поршня 1 на 5-8 мм. При цьому його ущільнюючий буртик відходить від конусного сідла кільця і гальмівна рідина вільно перетікає з верхньої частини камери в підпоршневий простір по широкому зазору між штоком і внутрішньою стінкою поршня.

При подальшому русі вверх після певного розтягу розсувного механізму відбувається зрив гільзи зрівноважувального клапана і промивальна рідина із затрубного простору через радіальні зазори в перевіднику 18 потрапляє в підпакерний простір, забезпечуючи вирівнювання тисків під і над пакером.

Пристрій для роздільного обертання колони труб “УРВ-127”

Пристрій призначений для забезпечення обертання колони труб над пакером з метою попередження прихоплення інструменту, а також для попередження передчасного








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 701;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.