Настройка протоколу TCP/IP

2.1.1. Підготовка до настройки

До настройки протоколу TCP/IP слід ретельно підготуватися. Необхідно вирішити наступні питання:

Який діапазон адрес вибрати для адресації мережі?

Які IP-адреси призначити серверам?

Які IP-адреси призначити принтерам і подібним ним пристроям?

Які IP-адреси призначити клієнтським комп'ютерам?

Якою буде адреса основного шлюзу?

Якими будуть інші параметри протоколу IP (сервери DNS, WINS, ім'я домена і т.п.)?

Який спосіб виділення адрес вибрати?

 

Вибір діапазону адрес для адресації мережі

Для адресації мережі з декількома десятками комп'ютерів зазвичай вибирають діапазон адрес, що в ходять у мережу класу С. У цій мережі можна адресувати до 254 пристроїв, і всі вони повинні мати маску підмережі 255.255.255.0.

IP-адреси, що призначаються серверам

Певний діапазон адрес потрібно зарезервувати для використання виключно серверами. Довжина цього діапазону залежить від кількості серверів – для тих, що є зараз і для передбачуваних надалі. Зазвичай для невеликих установ і підприємств достатньо до 10 серверів, які будуть виконувати ті чи інші серверні функції. В основному для них відділяють діапазон, що лежить на початку вибраної області IP-адрес.

Іноді доцільно зарезервувати після діапазону адрес для серверів IP-адреси, які будуть використовуватись для принтерів з мережевим інтерфейсом та іншого мережевого устаткування.

Призначення IP-адрес клієнтським комп'ютерам.

Загалом весь діапазон адрес, що залишилися, можна роздати клієнтським комп'ютерам. Але на всяк випадок необхідно зоставити певний діапазон для особливих випадків (на випадок вичерпання серверного діапазону, появи додаткового обладнання, що потребує надання IP-адреси, підключення ноутбуків, і т.д.)

Адреса основного шлюзу.

Основний шлюз, або маршрутизатор — це пристрій, що сполучає локальну мережу (підмережу) із зовнішнім світом. На цей пристрій всі вузли даної підмережі відправляють пакети, призначені для вузла в іншій підмережі або в Інтернеті. Звичайною практикою для запобігання плутанині є призначення шлюзу першої адреси в даній мережі.

Інші параметри протоколу IP

У цьому місці слід зібрати воєдино інші конфігураційні параметри протоколу IP. До них відносяться IP-адреси сервера (або серверів) DNS, сервера (або серверів) WINS, тип вузла комп'ютера, ім'я домену і т.д. Це досить важливо при роботі розподіленої доменної мережі та при підключення мережі до Інтернет.

Способи виділення адрес

Діапазон IP-адрес мережі класу С дає можливість адресувати до 254 мережевих пристроїв. Адреса 192.168.Х.0 означає всю мережу, і її не можна використовувати для адресації окремих пристроїв. Адреса 192.168.Х.255 служить для передачі широкомовних (broadcast) повідомлень, тобто повідомлень, призначених для кожного пристрою в мережі. Це стандартна установка протоколу ТСР/ІР в системі Windows, яку немає необхідності конфігурувати далі. Після того, як ми виділили IP-адреси для серверів, принтерів і інших пристроїв, у нас в розпорядженні залишився певний діапазон адрес для клієнтських комп'ютерів. Тепер потрібно вирішити, чи призначати адреси клієнтським комп'ютерам уручну або автоматично по протоколу DHCP. Обидва способи мають як свої переваги, так і недоліки, а іноді автоматичне виділення адрес взагалі неможливе. Зазвичай для однорангової мережі, що має в своєму складі не більше 10 комп’ютерів настройка протоколу ТСР/ІР проводиться вручну, але це не означає, що таке рішення оптимальне. Впливати на вибір IP-адрес можуть і інші чинники. Необхідно добре продумати всі особливості мережевого середовища, що створюється і ретельно підготуватися до настройки протоколу TCP/IP. Надалі зміна адресації може бути для користувачів і адміністраторів вельми довгим і важким процесом.

 

2.1.2 Налаштування протоколу TCP/IP на комп'ютері з ОС Windows XP.

Клієнтські комп'ютери підключаються до мережі для того, щоб користуватися послугами різних мережевих служб. Щоб вони могли взаємодіяти по протоколу TCP/IP, цей протокол потрібно правильно налаштувати. При правильно настроєному протоколі TCP/IP будь-який комп'ютер в мережі може спілкуватися з будь-яким іншим, якщо адміністратор не вводив ніяких обмежень.

Клієнтському комп'ютеру зовсім не обов'язково мати постійну IP-адресу, тому його можна настроювати не тільки уручну, але і автоматично.

Щоб налаштувати параметри протоколу ТСР/ІР на ПК з ОС Windows XP, необхідно виконати наступні дії:

У меню Пуск виберіть Панель управління → Мережеві підключення → Підключення по локальній мережі (див. рис. 2.2 і 2.3)

У діалоговому вікні, що з'явилося, на вкладці Загальні натисніть кнопку Властивості. Відобразиться діалогове вікно Підключення по локальній мережі — Властивості.

 

Рисунок 2.2 – Діалогове вікно «Підключення по локальній мережі»

Рисунок 2.3 – Діалогове вікно «Підключення по локальній мережі – Властивості»

 

У списку компонентів, використовуваних цим підключенням, виберіть пункт Протокол Інтернету (ТСР/ІР) і натисніть кнопку Властивості.

У діалоговому вікні Властивості: протокол Інтернету (TCP/IP) (рис. 2.4) встановіть перемикач в положення Використовувати наступну IP-адресу і в полі IP-адреса введіть адресу з діапазону, відведеного для клієнтських комп'ютерів. У полі Маска підмережі введіть значення 255.255.255.0.

У нижній частині вікна властивостей встановите перемикач в положення Використовувати наступні адреси серверів DNS і в полі DNS-сервер, якому віддається перевага, введіть значення IP-адреси, яке видав провайдер для підключення Інтернет. Якщо ж у вашій мережі таке підключення відсутнє, то це поле залишається пустим. Натисніть кнопку Додатково.

На вкладці DNS переконаєтеся в тому, що встановлені перемикач Дописувати основний DNS-суфікс і суфікс підключення і прапорці Дописувати батьківські суфікси осн. DNS-суфікса і Зареєструвати адреси цього підключення в DNS. Натисніть ОК.

Натисненням на кнопку ОК закрийте діалогове вікно властивостей протоколу TCP/IP.

Включить прапорець При підключенні вивести значок в області повідомлень і натисніть кнопку Закрити

Рисунок 2.4 – Діалогове вікно «Властивості: протокол Інтернету (TCP/IP)»

 

Натисненням на кнопку Закрити закрийте діалогове вікно стану підключення по локальній мережі. У кутку панелі задач з'явиться значок тільки що настроєного вами підключення.

Подальші клієнтські комп'ютери налаштовуються так само, тільки на адреса з клієнтського діапазону, на відмінну від вже введених буде збільшуватись на 1.

 








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 1386;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.