ПОНЯТТЯ ТА ВИДИ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

Інноваційний проект - комплект документів, що визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо створення і реалізації інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції.

Інноваційним визнається проект, яким передбачаються розробка, виробництво і реалізація інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції, що відповідають вимогам статей 14 і 15 Закону «Про інноваційну діяльність».

Розрізняють дослідні та венчурні проекти.

Дослідницький проект - розроблений план досліджень і розробок, спрямованих на вирішення актуальних теоретичних і практичних завдань, що мають соціально-культурне, народногосподарське, політичне значення. У дослідницьких проектах викладаються науково обґрунтовані технічні, економічні чи технологічні рішення.

Розрізняють ініціативні наукові проекти, проекти розвитку матеріально-технічної бази наукових досліджень; проекти створення інформаційних систем (ІС) і баз даних (БД); видавничі проекти; проекти проведення експедиційних робіт та ін Розглянемо їх докладніше.

Для дослідницького проекту характерно наступне:

ü не повторюється (новизна);

ü має заздалегідь сформульовану мету;

ü має певний початок і кінець;

ü обмежений у часі і коштах;

ü складний;

ü вимагає залучення фахівців різних профілів;

ü має високий пріоритет.

Проект повинен бути націлений на досягнення протягом встановленого часу і при використанні обмежених ресурсів конкретно поставленої мети, яка настільки нова, що вимагає спеціальних підходів до її реалізації. Дослідницькі проекти мають високий ступінь невизначеності відносного економічного ефекту і характеризуються високим ризиком, тому фінансові інститути та інші структури, орієнтовані на одержання прибутку, не зацікавлені в їх інвестуванні. Такі проекти можуть фінансуватися з державного бюджету та на безповоротній основі шляхом отримання грантів.

Венчурні проекти пов'язані зі створенням нових підприємств, виготовленням дослідних зразків або партії продукції, придбанням обладнання та іншими великими і дорогими роботами. Вони є комерційними і фінансуються, як правило, комерційними організаціями на поворотній основі. Багато комерційних банків створили спеціальні відділи, розробили принципи інвестиційної діяльності. Серед них: вироблення стратегії інвестиційної діяльності; розробка системи формалізованих оцінок інвестиційних проектів; вироблення технології роботи з інвестиційними проектами.

В залежності від рівня науково-технічної значимості розрізняють наступні венчурні проекти:

1. модернізаційний - конструкція прототипу або базова технологія кардинально не змінюються;

2. новаторський - конструкція нового виробу істотно відрізняється від старої;

3. випереджаючий - конструкція заснована на випереджальних технічних рішеннях;

4. піонерний - з'являються раніше не існуючі матеріали, конструкції, технології, які виконують старі й нові функції.

Залежно від масштабності вирішуваних завдань інноваційні проекти поділяються на:

ü монопроекти;

ü мультіпроекти;

ü мегапроекти.

Монопроекти виконуються, як правило, однією організацією або одним підрозділом. Наприклад, створення конкретного виробу, технології. Вони мають жорсткі часові та фінансові рамки. Для управління проектом потрібно керівник чи координатор.

Мультіпроекти спрямовані на досягнення складної інноваційної цілі, наприклад створення науково-технічного комплексу, рішення великої технологічної проблеми. Вони об'єднують велику кількість монопроектов. Тут потрібні координаційні підрозділи.

Мегапроекти є багатоцільові комплексні програми, які потребують централізованого фінансування та керівництва з координаційного центру. Наприклад, проекти технічного переозброєння галузей, вирішення проблем конверсії, підвищення конкурентоспроможності продукції та технологій.

ПЛАНУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

В управлінні інноваційним проектом планування (програмування, детальна програма) посідає основне місце, втілюючи організуючий початок усього процесу реалізації проекту. Основна мета планування - інтеграція всіх учасників проекту на виконання комплексу робіт, що забезпечують досягнення кінцевих результатів проекту.

План реалізації інноваційного проекту являє собою детальний, розгорнутий у часі, збалансований за ресурсами і виконавцями, взаємозв'язаний перелік науково-технічних, виробничих, організаційних та інших заходів, спрямованих на досягнення загальної мети чи вирішення поставленого завдання.

ЕТАПИ ПЛАНУВАННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

з/п Етап Зміст
Формування інноваційної ідеї (задуму) Визначення мети, форми. джерела, суб'єктів та об'єкту інвестицій
Попередня оцінка ефективності проекту Дослідження інноваційних можливостей, ресурсів, попиту; підготовка пропозицій для потенційного інвестора
Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) Складання організаційно-правових і розрахунково-фінансових документів з метою залучення інвестора
Розробка умов виконання проекту Підготовка контрактної документації
Вибір інженерних та технологічних рішень Розробка інженерних та технологічних рішень, підготовка проектної та технологічної документації
Виконання проекту Будівельно-монтажні роботи, модернізація обладнання тощо
Експлуатація об'єкта Управління виробництвом нового товару, забезпеченням, збутом; повернення інвестицій і одержання прибутку

Іншими словами, план містить вказівки стосовно того, кому, яке завдання і у який час вирішувати, а також які ресурси потрібно виділити на вирішення кожного завдання. Як правило, план оформлюється у вигляді комплексної інноваційної програми і передбачає формування трьох видів планів.








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 1160;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.009 сек.