Склад та характеристика доходів бюджетів

Доходи бюджетів відіграють важливу роль у соціально-еко­номічному розвитку суспільства. Централізація значної части­ни фінансових ресурсів держави у бюджетах різних рівнів дає можливість проводити єдину фінансову політику, забезпечува­ти перерозподіл коштів на користь пріоритетних галузей еко­номіки, задовольняти приблизно на однаковому рівні потреби соціальної сфери незалежно від того, на якій території функ­ціонують її установи.

Доходи бюджетів різних рівнів — це частина централізованих фінансових ресурсів, що вилучаються у фізичних і юридичних осіб та акумулюються державою для виконання властивих їй функцій. Вони відображають економічні відносини між державою та юридичними і фізичними особами в процесі формування доходів фінансових ре­сурсів, які надходять у розпорядження органів державної влади і дер­жавного управління.

За обсягом доходи бюджетів менші від державних доходів. Ос­танні, крім доходів бюджетів усіх рівнів, включають фінансові ресур­си позабюджетних фондів та державного сектора економіки. Су­купність усіх видів доходів та їх взаємопов´язане використання становить систему доходів бюджетів. Вона покликана вирішувати і фіскальні, і регулюючі завдання, зокрема, стимулювання зростання виробництва і підвищення його ефективності, сприяння прискоренню науково-технічного прогресу, забезпечення соціальних гарантій населення, розвиток соціальної інфраструктури тощо.

Доходи бюджетів усіх рівнів в Україні класифікуються за різними ознаками.

1. За джерелами утворення:

а) доходи, отримані від розподілу новоствореної вартості;

б) доходи, що включаються до фонду відшкодування;

в) доходи від реалізації багатства.

2. За джерелом надходження соціально-економічного характеру:

а) доходи від господарської діяльності;

б) доходи від використання природних ресурсів;

в) доходи від зовнішньоекономічної діяльності;

г) доходи від реалізації дорогоцінних металів з Державного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння;

д) державне мито;

є) митні платежі;

є) збори та інші неподаткові доходи;

ж) доходи від приватизації;

з) доходи від громадян тощо.

3. Залежно від способу зарахування до певної ланки бюджетної сис­теми доходи бюджетів поділяються на закріплені й регулюючі.

Закріплені доходи — це обов´язкові платежі, які на тривалий період повністю або частково закріплюються як джерело доходів кон­кретного бюджету (бюджетів). Вони створюють основу дохідної бази бюджетів усіх ланок бюджетної системи України. Регулюючі доходи -це обов´язкові платежі, що можуть надходити до бюджетів різних ла­нок бюджетної системи України.

Віднесення тих чи інших доходів до закріплених чи регулюючих не є стабільним. Залежно від політичних і економічних завдань того чи іншого періоду соціально-економічного розвитку суспільства ті чи інші доходи можуть бути віднесені як до закріплених, так і до регулю­ючих.

 

В Україні доходи бюджетів складаються з п’яти груп:

1) податкові надходження;

2) неподаткові надходження;

3) доходи від операцій з капіталом;

4) цільові фонди;

5) офіційні трансферти.

В ринкових умовах основ­ними методами мобілізації доходів бюджетів є податкові. По­датки посідають центральне місце в системі доходів бюджетів. Вони є універсальною і водночас вихідною категорією, яка ви­ражає основні риси фінансів, що функціонують у розвиненій економічній системі ринкового типу. Саме в ринкових умовах функціо­нування економіки податкові методи мобілізації до­ходів бюджетів є превелюючими у загальній системі фінансових взаємозв’язків.

Неподаткові надходження збільшилися за рахунок зростання рентної плати за видобуток нафти і природного газу, рентної плати за транзитне транспортування нафти і природного газу, власних надходжень бюджетних установ, доходів від приватиза­ції державного майна (з 2003 року доходи від приватизації відо­бражаються як фінансування бюджету).

Зростають надходження до державного бюджету доходів від операцій з капіталом за рахунок збільшення доходів від реалізації державних запасів товарів. Їх частка у ВВП незначна.

Кількість державних цільових фондів у складі державного бюджету зменшується, відповідно зменшуються і суми їх до­ходів. Сьогодні до складу державного бюджету включаються: Фонд України соціального захисту інва­лідів; Фонд охорони навколишнього природного середовища.








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 1135;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.