Роль податкових надходжень в доходах бюджету

Податкові надходження є важливим інструментом пере­розподілу валового внутрішнього продукту і забезпечують мо­білізацію понад 2/3 усіх доходів бюджету.

Податкові надходження (10000000) в Україні поділяються на шість груп:

1) податок на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості (11000000);

2) збори за спеціальне використання природних ресурсів;

3) внутрішні податки на товари та послуги;

4) податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції;

5) інші податки.

До першої групи податкових надходжень входять: податок на прибуток підприємств (11020000).

Податок на прибуток підприємств - один із найважливіших податків, який є основою податкової системи (поряд з податком на доходи фізичних осіб та податком на додану вартість). Пода­ток на прибуток - це той податок, який використовується в структурній економічній політиці, а також може застосовува­тися для підтримки стабілізаційної політики, оскільки він є ефективним засобом автоматичної стабілізації у кейнсіанському значенні, тобто його можна розглядати як активний інструмент макроекономічної політики, що є однією із його важливих по­зитивних ознак. До інших позитивних ознак можна віднести:

- податок є платою за користування певними суспільними послугами та інфраструктурою на тих територіях, де підприєм­ства функціонують;

- податок справляється з прибутків, які в іншому випад­ку уникли б оподаткування;

- податок забезпечує значну частку надходжень до бюджету

До другої групи податкових надходжень – об’єднує збори за спе­ціальне використання природних ресурсів: 50% збору за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду; 50% збору за спеціальне водокористування; 50% платежів за користування надрами; збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за ра­хунок державного бюджету.

Значення вказаних зборів і платежів полягає в тому, що вони відіграють не лише фіскальну, а й стимулюючу роль, орієнтуючи суб’єктів господарювання на ефективніше вико­ристання відповідних видів ресурсів. Необхідність раціональнішого і ефективнішого використання природних ресурсів викликається зростаючими обсягами виробництва, що потре­бує залучення до господарського обороту щоразу нових ресур­сів. Але природні ресурси далеко не безмежні і через їх віднос­не зменшення стають ще дорожчими.

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів за еконо­мічним змістом виражає фінансові відносини держави з під­приємствами, організаціями та населенням з приводу переда­вання у їхнє користування лісових ресурсів. Його призначення - відшкодувати витрати держави на відтворення лісових угідь. Збір визначається залежно від об­сягів платного відпуску деревини на пні та встановлених такс.

Збір за спеціальне водокористування встанов­лено з метою зацікавлення суб’єктів підприємницької діяль­ності в раціональному використанні водних ресурсів. Об’єктом обчис­лення збору за спеціальне водокористування є об­сяг води, яку водоспоживачі використовують для власних пот­реб, незалежно від того, надходить ця вода безпосередньо з водогосподарських систем (поверхневих чи підземних дже­рел) чи від інших водокористувачів. Збір обчислюється залеж­но від обсягів використання води та встановлених лімітів.

Платежі за користування надрами сплачують фізичні та юридичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності усіх форм власності, які здійснюють у межах території економічної зони видобування корисних копалин та використовують надра у цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин. Об’єктами плати за користування надрами є фактично видобуті (погашені) балансові та позабалансові запаси корисних копалин; розміри ділянки надр, що надається у користування або вико­ристовується у цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин. Плата визначається залежно від обсягу погашення за­пасів корисних копалин та встановлених нормативів.

Збір за геологорозвідувальні роботи запроваджено з метою компенсації витрат бюджету для здійснення робіт, пов’язаних з приростом запасів корисних копалин для забезпечення віт­чизняних підприємств мінерально-сировинними ресурсами, а також відображення у собівартості та цінах на добувну про­дукцію складу витрат на роботи з пошуку і розвідки родовищ корисних копалин. Сплачують цей збір підприємства і органі­зації усіх видів господарської діяльності незалежно від форм власності, що видобувають корисні копалини, а також фізич­ні особи, які займаються цією діяльністю як підприємці. Об­числюється збір залежно від обсягу видобутих корисних копа­лин (для нафти, конденсату, газу природного тощо) та обсягу погашених у надрах запасів корисних копалин (для інших ко­рисних копалин) і нормативів збору.

До третьої групи податкових надходжень (14000000) належать внут­рішні податки на товари та послуги: податок на додану вар­тість; акцизний збір; плата за ліцензії на певні види господар­ської діяльності

Податок на додану вартість (ПДВ) є непрямим податком, який сплачується до бюджету на кожному етапі просування товару від виробництва до споживання.

ПДВ - це найбіль­ший за обсягом податок, який значною мірою впливає на формування дохідної частини зведеного бюджету.

Податок на додану вартість має як переваги, так і недоліки. Найбільшими вадами податку на додану вартість є те, що цей податок потребує значних коштів на його адміністрування, а крім того, і з його запровадженням виникає небезпека зростання інфляції. Що стосується загрози зростання інфляції, то практика введення податку різними методами в різних країнах свідчить: вплив податку на інфляцію не такий уже й значний, хоча й існує.

Досвід країн з розвиненою ринковою економікою свідчить про доцільне застосування поряд з універсальними і специфічних акцизів. Головні відмінності акцизного збору від ПДВ такі:

- по-перше, незважаючи на те, що обидва податки є непрямими і долучаються до ціни товару у вигляді надбавки, суттєво впливаючи таким чином на процеси ціноутворення, акцизний збір завдяки досить обмеженому колу підакцизних товарів справляє набагато менший вплив на загальний рівень цін у країні;

- по-друге, ПДВ завдяки уніфікації ставок є нейтральним щодо ринкового механізму ціноутворення, а акцизний збір за рахунок диференціації ставок справляє суттєвий вплив на структуру ринкових цін та рівень споживання;

- по-третє, на відмінно від стабільних і рівномірних доходів від ПДВ, надходження від акцизного збору менші за обсягом і найризикованіші за показником стабільності надходжень;

- по-четверте, акцизний збір порівняно з ПДВ є відносно соціально справедливішим, зважаючи на те, що споживаються підакцизні товари переважно найзабезпеченішими верствами населення.

До складу податкових надходжень четвертої групи належать також плата за ліцензії на певні види господарської діяльності: Кошти в іноземній валюті за реєстрацію представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності, Плата за ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, Плата за державну реєстрацію, крім плати за державну реєстрацію СПД, Плата за видачу, переоформлення, продовження терміну дії ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України та видачу дублікатів таких ліцензій.

Четверта група податкових надходжень об¢єднує податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції: ввізне мито; вивіз­не мито; кошти, отримані за вчинення консульських дій.

Мито - це податок на товари та інші предмети, які перети­нають митний кордон України. Мито справляється на основі єдиного митного тарифу, що являє собою систематизоване зве­дення ставок мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України або вивозяться за її межі. Ставки його єдині для всіх суб’єктів зовнішньоекономіч­ної діяльності незалежно від форми власності, організації госпо­дарської діяльності й територіального розташування. Установ­лює пільги і змінює ставки мита Верховна Рада України за поданням Кабінету Міністрів. За методами нарахування застосо­вуються такі види мита: адвалерне — у відсотках до митної вар­тості; специфічне — у грошовому розмірі на одиницю товарів; комбіноване, що поєднує ці види митного обкладання.

В Україні застосовуються такі види мита: ввізне, вивізне, сезонне, спеціальне, антидемпінгове, компенсаційне. Мито на товари та інші предмети, що підлягають митному обкладанню, нараховуються на основі їхньої митної вартості, Мито нараховується митним органом України відповідно до ставок єдиного митного тарифу і сплачується як у валюті України, так і в іноземній валюті. Мито зараховується до дер­жавного бюджету.

Джерелом доходів державного бюджету є консульські збо­ри. Вони справляються за оформлення ввізних документів для в'їзду в Україну, які надаються дипломатичними представниц­твами та консульськими установами України за: автоматизова­ну обробку візової анкети, оформлення візи, подовження тер­міну дії візи, надання візової підтримки, інші візові операції.

П’ята група податкових надходжень об'єднує інші податки, зокрема збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, який зараховується повністю до спеціального фонду державного бюджету. Збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярст­ва сплачують суб’єкти підприємницької діяльності, які реалі­зують в оптовій і роздрібній торгівлі та у сфері громадського харчування алкогольні напої та пиво, включаючи імпортовані. Базою оподаткування є виручка від реалізації алкогольних на­поїв та пива, одержана на кожному етапі реалізації в оптовій і роздрібній торгівлі, у сфері громадського харчування. Ставка збору становить один відсоток від бази оподаткування.








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 1995;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.016 сек.