Методи підвищення нафтовіддачі і газоотдачи пластів

Для підвищення нафтовіддачі пласта існують такі методи:

• закачка в пласт води, обробленої ПАР;

• витіснення нафти розчинами полімерів;

• закачка в пласт вуглекислоти;

• нагнітання в пласт теплоносія;

• внутрішньопластове горіння;

• витіснення нафти з пласта розчинниками.

При закачуванні в нафтовий пласт води, обробленої ПАР, знижується поверхневий натяг на межі нафта-вода, що сприяє дробленню глобул нафти і утворення маловязкой емульсії типу «нафта у воді», для переміщення якої необхідні менші перепади тиску. Одночасно різко знижується і поверхневий натяг на межі нафти з породою, завдяки чому вона більш повно витісняється з пор і змивається з поверхні породи. Концентрація найбільш ефективних ПАР у воді при заводнении пластів не перевищує 0,05%.

При закачуванні в пласт вуглекислоти відбувається її розчинення в нафті, що супроводжується зменшенням в'язкості останньої та відповідним збільшенням припливу до експлуатаційної свердловині.

Досвід розробки покладів нафти показує, що при зниженні температури в порах пласта відбувається випадання асфальтенов, смол і парафінів, що ускладнюють фільтрацію. У пластах, що містять високов'язку нафту, навіть незначне зниження температури в процесі розробки істотно знижує ефективність її видобутку. Тому одним із шляхів підвищення нафтовіддачі є застосування теплового впливу на пласт.

Нагнітання в пласт теплоносія (гарячої води або пари з температурою до 400 °С) дозволяє значно знизити в'язкість нафти і збільшити її рухливість, сприяє розчиненню в нафти випали з неї асфальтенов, смол і парафінів.

Метод внутрішньо пластового горіння полягає в тому, що після запалювання тим чи іншим способом нафти на вибої нагнітальної свердловини в пласті створюється рухомий осередок горіння за рахунок постійного нагнітання з поверхні повітря або суміші повітря з природним газом. Утворені попереду фронту горіння пари нафти, а також нагріта нафту зі зниженою в'язкістю рухаються до експлуатаційних свердловинах і витягуються через них на поверхню.

При витісненні нафти з пласта розчинниками в якості витісняє фази використовуються розчинні в нафті зріджені пропан, бутан, суміш пропану з бутаном. У пласті вони змішуються з нафтою, зменшуючи її в'язкість, що веде до збільшення швидкості фільтрації.

Для підвищення газовіддачі застосовують кислотні обробки свердловин, гідророзрив пласта, торпедування свердловин, а також відбір газу зі свердловин під вакуумом.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1358;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.