Прилади хімічної розвідки. БОР та НХР в повітрі, на місцевості, спорудах, техніці, обладнанні, одязі виявляються за допомогою приладів хімічної розвідки або шляхом взяття проб для

 

БОР та НХР в повітрі, на місцевості, спорудах, техніці, обладнанні, одязі виявляються за допомогою приладів хімічної розвідки або шляхом взяття проб для подальшого аналізу в спеціальних хімічних лабораторіях. Токсичність сучасних НХР настільки висока, що спроба виявлення їх за допомогою органів чутливості може привести до значного ураження, крім того в багатьох НХР відсутній запах і колір.

В основу дії приладів хімічної розвідки покладені наступні методи вияв-лення НХР: хімічний, біохімічний, фізичний та фізико-хімічний.

Для виявлення та індикації НХР у нестаціонарних (польових) умовах час-тіше всього застосовується хімічний метод, що базується на взаємодії НХР зі спеціально підібраними реактивами, в результаті чого утворюються сполуки, що мають визначене забарвлення. Факт появи такого забарвлення свідчить про наявність визначеного типу НХР. Порівнюючи щільність забарвлення реактиву зі спеціально підібраними кольоровими еталонами на папері, можна робити висновок про концентрацію НХР або ступень зараженості повітря.


Деякі (особливо фосфорорганічні) НХР мають настільки високу токсич-ність, що можуть нанести ураження при концентраціях, які не можуть бути визначені польовими хімічними методами. В цьому випадку застосовують біохімічний метод, що послідовно використовує два біохімічні реактиви. Про наявність НХР робиться висновок, як і при хімічному методі, за зміною за-барвлення реактивів.

В основі фізичного методувиявлення НХР лежить явище світіння мо-лекул НХР при опроміненні їх світлом визначеної довжини хвилі. Практичне застосування цього методу в польових умовах ускладнюється необхідністю створення малогабаритних випромінювачів і приймачів випромінювання. Але даний метод вважається перспективним із за своєї високої чутливості.

Фізико-хімічний методвиявлення НХР базується на змінені поверхневих властивостей напівпровідникових матеріалів під впливом парів НХР. Ступінь зміни поверхневих властивостей може бути виміряна, а по ній оцінена концен-трація парів.

Основним приладом хімічної розвідки є військовий прилад хімічної розвід-ки. Для виявлення НХР використовують, залежно від характеру виробництва, також різного виду промислові прилади (УГ-2 — універсальний газоана-лізатор, аналізатор аміаку та хлору ПАХ, сигналізатор 342 ЕХО 8 та ін.).

Військовий прилад хімічної розвідкиВПХР призначений для визначен-ня наявності в повітрі, на місцевості, бойовій техніці та другому обладнанні бойових отруйних речовин та НХР (рис. 4.7). ВПХР складається з корпуса (2), з кришкою (1) і розміщених в них ручного насоса (3), паперових касет з індикаторними трубками (4), протидимових фільтрів (7), насадки до насосу (5), захисних ковпачків (6), ліхтарика (8), грілки (10), патронів (9) до неї. Крім того, до комплекту приладу входять: лопатка, інструкція та пам’ятка по роботі з приладом. Для носіння приладу є плечовий пасок (11).

При прокачуванні ручним насосом зараженого повітря через індикато-рні трубки в них змінюється забарвлення наповнювача під дією отруйних речовин. По зміні забарвлення наповнювача та по її інтенсивності судять про наявність НХР та його приблизну концентрацію. В насосі є присто-сування для відкриття індикаторних трубок і розбиття ампул в них.

Індикаторні трубки являють собою запаяні скляні трубки, всередині яких розміщений наповнювач та скляні ампули з реактивами (індикаторні трубки з одним жовтим кільцем ампул не містять). Кожна індикаторна трубка має умовне маркування у вигляді кольорових кілець, що показують, для виявлення яких НХР вона призначена, деякі з них наведені в таблиці 4.1.

При роботі з приладом особлива увага звертається на придатність індика-торних трубок. Індикаторна трубка не придатна до роботи, якщо строк придат-ності закінчився, відламані один або обидва кінця трубки, розбита ампула, на-повнювач пересипається по трубці, виникла зміна кольору наповнювача трубки з одним жовтим кільцем з жовтого до оранжевого, змінився колір рідини ампу-ли в трубці з трьома зеленими кільцями до жовтої, змінився колір рідини в ниж-ній ампулі трубки з одним червоним кільцем і червоною крапкою до рожевої або червоної. Придатність індикаторних трубок з трьома зеленими кільцями та з одним жовтим кільцем після закінчення строку придатності визначається за допомогою комплекту контрольних трубок ККТ-2 у відповідності з інструкцією по його використанню. По закінченні гарантійного строку визначення при-датності індикаторних трубок з одним червоним кільцем та червоною крапкою проводиться в лабораторіях.

Рис. 4.7. Військовий прилад хімічної розвідки

Таблиця 4.1.

Тип індикаторної трубки (ІТ) Маркування ОР, які визначаються трубкою
ІТ-44 Червоне кільце і крапка Зарин, зоман, V-гази
ІТ-45 Три зелених кільця Фосген, дифосген, синильна кислота, хлорціан
ІТ-36 Одне жовте кільце Іприт
ІТ-46 Одне коричневе кільце Бі-Зет
ІТ-47 Три білих кільця Сі-Ес
ІТ-28 Три червоних кільця окис вуглеводню

Виявлення невизначених отруйних речовин в повітрі проводиться в та-кій послідовності: спочатку заражене повітря індикується трубками з черво-ним кільцем та червоною крапкою, потім трубкою з трьома зеленими кільцями і в останню чергу трубкою з жовтим кільцем.

Порядок роботи з трубками з червоним кільцем і червоною крапкою: а) при визначенні НХР в небезпечних концентраціях необхідно взяти дві трубки — одну для визначення НХР (дослідна), другу — контрольну; б) надрізати їхні кінці і відкрити трубки за допомогою ампуловідкривача насоса з маркуванням, яке відповідає маркуванню індикаторної трубки; в) розбити верхні ампули обох трубок; взяти трубки за кінці з маркуванням і енергійно, стряхнути їх 2-3 рази; г) контрольну трубку розмістити в штатив (в правій стороні кришки приладу), повітря через неї не прокачувати; д) вставити дослідну трубку немаркованим кінцем в насос і прокачувати через неї повітря, зробивши 5-6 накачувань насосом (рис. 4.8).

Тим же ампуловідкривачем, що і на початку роботи, розбити нижні ампули в обох трубках (першою відкривається ампула контрольної трубки), стряхнути трубки одночасно і спостерігати за зміною кольору наповнювача в контрольній трубці. Поява червоного кольору верхнього наповнювача дослідної трубки і зберігання її до моменту появи жовтого кольору в контрольній трубці вказує на наявність БОР (зарин, зоман, VХ) в небезпечних концентраціях. Визначення НХР в небезпечних концентраціях проводиться в тому випадку, якщо при визначенні небезпечних концентрацій БОР отриманий відносний результат. Порядок роботи з трубками такий же, як вказано в п. а, але при цьому треба прокачати більше дослідного повітря, зробив 50...60 накачувань насосом, і роз-бити нижні ампули трубок не зразу, а через 2...3 хв. після прокачування. Слід прагнути до того, щоб різниця в часі при розбитті нижніх ампул в контрольній і дослідній трубках була як можна менша.

Позитивні покажчики трубок, тобто відставання в переході червоного ко-льору в жовтий у дослідної порівняно з контрольною, свідчать про наявність НХР. Відсутність покажчиків трубок, тобто перехід червоного кольору напов-нювача дослідної трубки і контрольної проходить одночасно, свідчить про відсутність парів БОР (зарину, зоману, VХ) в повітрі і може служити підставою для зняття протигазу.

Якщо виникнення жовтого кольору наповнювача дослідної трубки про-ходить одразу після розбиття нижньої ампули, то це свідчить про наяв-ність в повітрі парів кислих речовин. У цьому випадку визначення необхідно повторити з застосуванням протидимового фільтру (протидимові фільтри ПДФ-1 здатні частково затримувати пари БОР, внаслідок чого чуттєвість індикатор-них трубок в присутності диму або парів кислих речовин знижується).

При обстеженні повітря за допомогою індикаторної трубки з трьома зеленими кільцями необхідно відкрити трубку, розбити ампулу, вставити труб- ку в насос і прокачати повітря, зробивши 10...15 прокачувань насосом; вийняти трубку з насоса і порівняти колір наповнювача з кольором, що зображений на касетній етикетці.

Порядок роботи з трубкою з одним жовтим кільцем такий: відкрити трубку, вставити її в насос, зробить 60 прокачувань, вийняти трубку з насоса, витримати 1 хв, порівняти колір наповнювача з кольором, що зображений на касетній етикетці. Для прискорення обстеження повітря індикаторні трубки можуть бути відкрити заздалегідь за 10...15 хв до дослідження.

При визначенні НХР на місцевості, озброєнні і бойовій техніці спочатку використовуються індикаторні трубки з червоним кільцем і червоною крапкою, а потім з одним жовтим кільцем. При підготовці до роботи необхідно трубку встановити в головку насоса. Навернути на насос насадку, залишивши відкинутим прижимне кільце, надіти на воронку насадки захисний ковпачок, прикласти насадку до ґрунту (ураженого предмету) так, щоб воронка закрила ділянку з найбільш різко вираженими ознаками зараження, прокачати через індикаторну трубку повітря, зняти насадку, знищити ковпачок і прибрати на-садку до приладу, вийняти з головки насоса трубку і провести визначення НХР, керуючись вказівками на касеті.

При визначенні НХР на ґрунті та сипучих матеріалах використовується захисний ковпачок і протидимовий фільтр. При цьому індикаторна трубка вставляється в головку насоса, на насос накручується насадка, на воронку на-

Рис. 4.8. Порядок роботи з індикаторними трубками: а — надрізання кінчика трубки; б — відкривання (надломування) трубки; в — розбивання внутрішніх ампул; г — прокачування повітря через трубку.


садки надівається захисний ковпачок, воронка наповнюється пробою дослід-ного матеріалу і накривається протидимовим фільтром, який закріплюється прижимним кільцем, потім насосом робиться необхідна кількість прокачувань, при цьому насос тримається головкою вниз. Після прокачування насосом відкидається прижимне кільце, знімаються протидимовий фільтр, проба і ковпачок. Насадка відкручується і складається до прибору, а з головки насоса виймається індикаторна трубка і проводиться визначення НХР в відповідності з вказівками на касетній етикетці або в інструкції-пам’ятці.

Для визначення НХР при знижених температурах повітря індикатор-ні трубки з одним червоним кільцем і червоною крапкою та індикаторні трубки з одним жовтим кільцем нагріваються за допомогою пальника. Перед відкрит-тям трубки з червоним кільцем і червоною крапкою встановлюються в корпус пальника і підігріваються до відтаювання ампул, потім дістаються з пальника використовуються для визначення НХР. Після прокачування повітря одночасно повинні бути підігріти обидві трубки (дослідна і контрольна) у пальнику на протязі 1 хв.

При визначенні БОР в небезпечних концентраціях одразу ж після прог-ріву розбиваються нижні ампули, а при визначенні БОР в безпечних концентра-ціях ці ампули розбиваються через 2...3 хв після прогріву. Потім ці трубки од-ночасно струшуються і ведеться спостереження за зміною кольору їх наповню-вача. Трубки з одним жовтим кільцем при температурі +15 °С і нижче підігріва-ються протягом 1...2 хв після прокачування через них ураженого повітря з пос-лідуючим спостереженням за зміною кольору наповнювача.

На випадок сумнівних показників індикаторної трубки з трьома зеленими кільцями при знижених температурах визначення необхідно повторити з вико-ристанням пальника, для чого трубку після прокачування повітря на 1 хв помістити в пальник, а потім спостерігати колір наповнювача.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1758;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.