З питань надзвичайних ситуацій

 

Урядова інформаційно-аналітична система з питань надзвичайних си-туацій (УІАС НС) призначена для інформаційно-аналітичної підтримки про-цесів підготовки, прийняття та контролю управлінських рішень стосовно НС. Вона є основної складової системи інформаційного забезпечення питань захис-ту населення і територій від НС техногенного та природного характеру, запо-бігання їх виникненню та ліквідації наслідків. За допомогою УІАС НС вирішу-ються задачі інформування та моніторингу, аналізу та прогнозування, плану-вання заходів і підготовки рішень, контролю за виконанням рішень та заходів.

УІАС НС здійснює обробку, аналіз та надання керівництву органів вико-навчої влади повної та достовірної інформації щодо НС при ліквідації їх наслідків, а також прогнозування та моделювання виникнення та розвитку НС.

На цей час система діє цілодобово в режимі on-line в усіх територіальних органах управління ДСНС України. Система забезпечує збір повного спектру інформації щодо НС з територіальних підрозділів ДСНС та централізований ко-нтроль над процесом збору цієї інформації. Система має програмний інтерфейс інтеграції з системами оперативно-диспетчерського управління (СОДУ).

УІАС НС забезпечує збереження інформації в єдиній централізованій базі даних. Оперативно-чергові підрозділи центрального апарату ДСНС України за допомогою системи щоденно здійснюють моніторинг стану НС на території країни та формують довідки та оперативні звіти для керівництва органів вико-навчої влади. Складовою частиною УІАС НС є Єдиний банк даних інформа-ційних ресурсів (ЄБД ІР), що включає в себе наступні бази даних та підсисте-ми: база даних зареєстрованих НС та надзвичайних подій; база даних ПНО; бази даних "Електронні карти України"; база даних гідрометеопараметрів; база даних експертів з НС; сегмент "Дані Національного космічного агентства України"; сегмент "Дані гідрометслужби України (УкрГМЦ)"; технологічні бази даних, класифікатори УІАС НС; підсистема обміну інформацією (виконує функцію завантаження даних з різних підсистем до ЄБД ІР та вивантаження даних для цих підсистем).

Підсистема інформаційної взаємодії УІАС НС з міжнародними систе-мами спостереження з метою запобігання НС, яка інтегрована до веб-порта-лу УІАС НС, надає відповідним фахівцям доступ до ресурсів міжнародних сис-тем спостереження, та здійснює рубрикацію й систематизацію інформаційного ресурсу міжнародних систем спостереження, із завантаженням даних до ЄБД ІР. У складі УІАС НС діє інформаційна підсистема моніторингу стану потенційно небезпечних об'єктів (ІПМС ПНО). Підсистема оперативної карти дозволяє відображати оперативну обстановку щодо виникнення та роз-витку НС та подій. Підсистема "Статистика пожеж" веде облік всіх по-жеж, що виникли на території України, шляхом отримання даних з усіх регіонів України в електронному вигляді, та будує всі необхідні звіти.

Аналітичні підрозділи центрального апарату ДСНС України за допомогою системи вирішують задачі аналізу та прогнозування розвитку та виникнення НС. Прогнозування та оцінка наслідків НС здійснюється за допомогою наступ-них прогнозно-моделюючих комплексів (ПМК): ПМК "Паводок" (паводкових ситуацій); ПМК "Хімія" (у разі викидів в атмосферу НХР); ПМК "Селі"; ПМК "Карст"; ПМК "Зсув" та ін. Діє інформаційно-аналітична підсистема оцінки та прогнозування ризиків життєдіяльності і господарювання на територіях підви-щеної природно-техногенної небезпеки на основі Державного реєстру потен-ційно небезпечних об'єктів.

Територіальні підсистеми УІАС НС мають наповнені класифікаторами ба-зи даних, підсистеми роботи з електронними картами з можливістю адміністру-вання просторових даних (є набори даних для публікації та модуль координат-ної прив'язки місця, де відбулась НП), підсистеми формування та передачі повідомлень про НП з автоматизованим робочим місцем.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1356;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.