Мережа спостереження і лабораторного контролю

 

З метою забезпечення здійснення заходів із запобігання виникненню НС в Україні проводяться постійний моніторинг і прогнозування НС.

Моніторинг надзвичайних ситуацій — це система безперервних спосте-режень, лабораторного та іншого контролю для оцінки стану захисту населення і територій та небезпечних процесів, які можуть призвести до загрози або вини-кнення НС, а також своєчасне виявлення тенденцій до їх зміни. Спостереження, лабораторний та інший контроль включають збирання, опрацювання і переда-вання інформації про стан навколишнього природного середовища, забруднен-ня продуктів харчування, продовольчої сировини, фуражу, води радіоактивни-ми та хімічними речовинами, зараження збудниками інфекційних хвороб та іншими небезпечними біологічними агентами. Для проведення моніторингу і прогнозування НС в Україні створюється та функціонує система моніторингу і прогнозування надзвичайних ситуацій.

Спостереження і лабораторний контроль здійснюється з метою своєчасно-го захисту населення і території від НС техногенного і природного характеру, запобігання і реагування на них відповідними центральними та місцевими орга-нами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування. На територіаль-ному рівні створено мережу спостереження і лабораторного контролю (МСЛК) за забрудненням навколишнього середовища, до якої входять: 1) об-ласна санітарно-епідеміологічна служба; 2) обласна установа ветеринарної ме-дицини; 3) гідрометеорологічна служба; 4) агрохімічна служба; 5) обласна установа охорони навколишнього природного середовища.

МСЛК складається з головних лабораторій кожного відомства і лабора-торій міського підпорядкування. Головні (обласні) лабораторії здійснюють ме-тодичне керівництво і виконують практичну роботу з організації і проведення всіх видів лабораторних досліджень. Лабораторії міського підпорядкування здійснюють розвідку, спостереження, забір проб з об'єктів навколишнього сере-довища і продуктів харчування, а також їх доставку до головних організацій. При необхідності вони також проводять лабораторний контроль зараженості бактеріальними засобами харчування, сировини, питної води на відомого збуд-ника. МСЛК області (головні лабораторії і лабораторії міського підпорядкуван-ня) затверджується на засіданні обласної комісії з питань ТЕБ та НС.

У режимі повсякденної діяльності спостереження здійснюється на об'єктах, визначених спеціальними планами міністерств і відомств, погодже-ними з управлінням з питань НС обласної державної адміністрації, відповідно до діючих нормативно-правових актів.


При введенні в області, місті режиму підвищеної готовності і режиму діяльності в умовах надзвичайної ситуації здійснюється робота із залучення додаткових сил і засобів. Спостереження ведеться на всій території області, міста. Керівництво і контроль готовності до роботи підвідомчих організацій і установ, що входять у МСЛК, здійснюються відповідними міністерствами, відомствами і їх органами на місцях, а також міським управліннями ДСНС України в області. Підготовку особового складу МСЛК мирного часу, а також готовність пунктів, станцій, лабораторій до спостереження за зараженістю (заб-рудненням) навколишнього середовища радіоактивними, отруйними речовина-ми і бактеріальними (біологічними) засобами забезпечують відповідні міністер-ства і відомства, установи, що належать до МСЛК.

Основними завданнями МСЛК є:

1) при радіаційному зараженні (забрудненні): визначення рівня гамма-випро-мінювання на місцевості; визначення радіаційного забруднення об'єктів нав-колишнього середовища; оцінка рівня небезпеки зараженості забруднення місцевості та об'єктів навколишнього середовища для людей тварин з метою розробки заходів щодо їх захисту; проведення експертизи продуктів харчу-вання, харчової сировини і питної води; видача експертних висновків про їх придатність до використання і відповідності.

2) при зараженні отруйними речовинами:установлення факту наявності от-руйних речовин; визначення в навколишньому середовищі типу виявленої отруйної речовини; кількісне визначення отруйних речовин у продуктах хар-чування, харчовій сировині та питній воді з оцінкою їх безпеки для людей і тварин; проведення експертизи продуктів харчування, харчової сировини, во-ди, видача експертних висновків про їх відповідність і придатність до вико-ристання.

3) при зараженні бактеріальними (біологічними) засобами: установлення факту зараження бактеріальними (біологічними) засобами; установлення ви-ду збудника в навколишньому середовищі, організмі людей і тварин, засто-сування бактеріальних засобів (бактерій, рикетсій, вірусів, грибків і токси-нів), установлення виду збудника хвороби рослин (бактерій, вірусів, грибків); проведення лабораторного контролю, експертизи продуктів харчування, хар-чової сировини і питної води, надання експертизи про їх відповідність і при-датність до використання.

В рамках МСЛК основними завданнями санітарно-епідеміологічної служби є:

1) для головних лабораторій обласної санітарно-епідеміологічної станції:встановлення виду застосовуваних бактеріальних засобів (бактерій, рикетсій, вірусів, грибків і токсинів) у пробах, взятих з об'єктів навколишнього середо-вища, а також матеріалів від хворих і трупів людей; кількісне визначення от-руйних речовин в харчових продуктах, харчовій сировині та питній воді на підлеглих об'єктах; санітарна експертиза харчових продуктів, харчової сиро-вини і питної води, заражених (забруднених) радіоактивними, отруйними ре-човинами і бактеріальними засобами з видачею експертного висновку на їх придатність для використання населенням; державний санітарний контроль на території обслуговування за планами мирного часу, а також ведення сані-тарно-епідеміологічної розвідки в осередках масового ураження силами епі-деміологічних розвідувальних груп мобільних протиепідеміологічних заго-нів; визначення рівня гамма-випромінювання на місцевості в районі розмі-щення станції; участь у розробці рекомендацій із забезпечення режиму захис-ту і поводження населення в осередках зараження (забруднення) радіоактив-ними, отруйними речовинами і бактеріальними засобами;


2) для міської санітарно-епідеміологічної станції:проведення санітарно-епідеміологічної розвідки на території міста із забором проб з об'єктів нав-колишнього середовища і їх представлення до головної (обласної) санітарно-епідеміологічної станції для специфікації бактеріальних засобів; лаборатор-ний контроль зараженості бактеріальними засобами (чумою, холерою, туля-ремією, бруцельозом, сибіркою), харчових продуктів, харчової сировини і питної води на підвідомчих об'єктах; забір проб зараженості (забруднення) радіоактивними, отруйними речовинами і бактеріальними засобами харчових продуктів, харчової сировини, питної води і їх доставка до головної сані-тарно-епідеміологічної станції для лабораторного дослідження; визначення рівня гамма-випромінювання на території міста.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 2952;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.