Токсини

 

Токсинами називають хімічні речовини рослинного, тваринного або мік-робного походження, які мають високі токсичні властивості й можуть уражати організм людини і тварини.

Основне призначення токсинів — це знищення або тимчасове виведення зі строю людей, а також диверсії в тилу. У бойових умовах для зараження при-земного шару атмосфери токсини можна розпилювати у вигляді дрібнодис-персного аерозолю за допомогою авіаційних генераторів-аерозолів, касет або боєголовок ракет з дистанційним підривником. Такі способи використання можуть призвести до зараження токсинами повітря над великими площами і спричинити масові ураження людей і тварин.

Залежно від походження всі токсини поділяють на три групи: 1) фіто-токсини — рослинного походження, одержувані від окремих рослин; 2) зоо-токсини — тваринного походження, продуковані деякими видами тварин і входять до складу отрути цих тварин, часто з виділенням у навколишнє сере-довище; 3) мікробні токсини, які виробляються багатьма видами мікроорганіз-мів і є причиною отруєнь та захворювань.

Ботуліновий токсин (XR) — продукт життєдіяльності бактерії Clostri-dium Botulinum. Це сірий порошок без смаку і запаху, сильнодіюча отрута смертельної дії. Найбільша токсичність при потраплянні у кров або через рани, при інгаляції токсичність — на порядок менша. Ураження настає після прихованого періоду дії (від 2 годин до 2 діб), тривалість якого залежить від дози. Симптоми: сильна слабкість, нудота і блювота, запаморочення, двоїння в очах, погіршення зору, болі в шлунку, спрага. Через 1-10 діб настає смерть від паралічу серця і дихальних м’язів. Для захисту від аерозолю ботулінового токсину застосовують протигази і респіратори. Лікування — симптоматичне, на будь-якій стадії застосовують антитоксини разом з антибіотиками, пізніше до-датково вводяться судино-розширюючі засоби, стимулятори серцевої діяльнос-ті й дихального центру.

Стафілококовий ентеротоксин (PG) продукується бактерією золотис-тий стафілокок Staphylococcus aureus. Надходить в організм через органи дихання, шлунково-кишковий канал і відкриті рани. Прихований період до 6 годин залежно від дози і шляхів надходження в організм. Симптоми уражен-ня: посилена слинотеча, нудота, блювота, сильний біль у животі, слабкість, знижений кров’яний тиск і температура, кривавий пронос. Для захисту від аерозолів PG застосовують протигази і респіратори.

Із токсинів рослинного походження найбільше воєнне значення має рицин — тверда порошкоподібна речовина без запаху, може застосовуватися у вигляді дрібнодисперсного аерозолю. Одержують рицин із насіння рицини. За інгаляційною токсичністю подібний до зарину і зоману.

Токсини тваринного походження продукуються деякими видами змій, а також окремими видами членистоногих (скорпіонами, павуками). Ці токсини можуть застосовуватися з диверсійною метою. Захистом від токсинів є протигази, респіратори, протипилові ватяно-тканинні маски і пов’язки.

Дезактивація токсинів може бути досягнута водними розчинами фор-мальдегіду й окисно-хлорними препаратами.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1261;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.