Структура сервовітної плівки.

Властивості мідної плівки, «народженої» в процесі тертя, інші, чим у звичайної міді, що одержується відновленням мідних руд. Різні тонкі методи дослідження дозволили встановити, що сервовітна плівка товщиною 1...2 мкм має рихлу, пористу структуру, причому деякі пори мають ограновування. Це так звані негативні кристали, які утворюються в результаті коагуляції вакансій. У порах, що утворилися, знаходяться поверхнево-активні компоненти змащувального матеріалу. Параметр решітки сервовітної плівки, що утворилася при терті бронзи по сталі в середовищі гліцерину, менше, ніж параметр решітки бронзи. Під сервовітною плівкою на межі із сталлю є шар оксидів міді, легуючих елементів або домішок товщиною близько 0,1 мкм. Нарешті, в самому верхньому шарі плівки немає скупчень дислокацій, тобто не накопичуються пошкодження, що приводять до руйнування поверхні.

Фізико-хімічні дослідження структури сервовітної плівки дозволили зробити висновок, що матеріал плівки знаходиться у стані, подібному розплавленому. Вона не має здібності до наклепу, має мале зсувне зусилля, пориста. У верхній частині вона не містить оксидів, здібна до схоплювання. При терті її частинки можуть переходити з однієї поверхні тертя на іншу, тобто схоплюватися без утворення пошкоджень і збільшення сил тертя.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 516;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.