Суть виборчого перенесення

У середині 50-х років при дослідженні технічного стану вузлів тертя літака ІЛ на різних етапах його експлуатації було виявлене явище мимовільного утворення тонкої плівки міді на поверхнях деталей важко навантажених вузлів при роботі пари тертя сталь – бронза при змазуванні спиртогліцериновою сумішшю. Плівка міді товщиною 1...2 мкм в процесі тертя покривала як бронзу, так і сталь. Вона різко знижувала знос пари тертя і зменшувала силу тертя приблизно в 10 разів. Таке ж явище було виявлено в парах тертя сталь – сталь у вузлах тертя домашнього холодильника при змазуванні маслофреоновою сумішшю.

Дослідження показали, що мідна плівка в парі бронза – сталь утворюється в результаті анодного розчинення бронзи (легуючиї елементи – цинк, олово, алюміній, залізо йдуть в змащувальний матеріал і поверхня збагачується міддю). Після того, як поверхня бронзи і сталі покриється міддю, розчинення припиняється, встановлюється режим виборчого перенесення (ВП). У вузлах тертя компресора холодильника мідна плівка в парі сталь – сталь виникла в наслідокі розчинення мідних трубок охолоджувача компресора. Іони міді, поступаючи в масляно-фреонову суміш, рухалися в зону контакту, де формувалася захисна мідна плівка. У такому стані компресор може працювати без ремонту десятки років.

Металеву захисну плівку, що утворюється в процесі тертя, називають «сервовітною» (від латинського – servo-witte – врятовувати життя). Вона є речовиною (в даному випадку метал), що утворюється потоком енергії і існує в процесі тертя. Тертя не може знищити плівку, воно її створює. Утворення захисної плівки відноситься до нового класу явищ неживої природи, що самоорганізуються.

При деформації сервовітна плівка не руйнується і не піддається втомному руйнуванню. Вона сприймає всі навантаження, покриваючи шорсткість поверхонь сталевих деталей, які практично не беруть участь в процесі тертя. Тут м'який матеріал працює по м'якому. Навантаження розподіляються рівномірно по поверхні тертя, тому на одиницю площі доводиться незначне навантаження. Це сприяє продовженню життя вузла тертя.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 543;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.