Методи боротьби з фреттинг-корозією.

Як і в інших видах зношування, немає універсальних засобів боротьби з фреттінг-корозією. Якщо виходити з того, що взаємний мікрозсув поверхонь не може бути виключений унаслідок пружності матеріалу, то для боротьби з фреттінг-корозією слідує:

а) зменшувати мікрозсуви,

б) понизити сили тертя,

в) зосередити ковзання в проміжному середовищі.

Зменшити відносний мікрозсув можна, додаючи деталям відповідну конфігурацію або за допомогою підвищення сили тертя. Сили тертя можна збільшити, підвищивши тиск шляхом зменшення площі стикання деталей або підвищивши коефіцієнт тертя за рахунок збільшення шорсткості поверхонь. Підвищення тиску може бути дієвим, якщо прослизання поверхонь значно знизиться. Інакше результати будуть прямо протилежні очікуваним. Шорсткість поверхні може тривало впливати на коефіцієнт тертя, якщо один з елементів пари не є металом. Інший метод збільшення сили тертя полягає в нанесенні на поверхню електролітичного шару міді, олова, кадмію, срібла або золота. Наприклад, кадміювання деталей широко поширене в авіаційній і автомобільній промисловості. Проте при значних мікрозсувах ці покриття самі піддаються фреттінг-корозії і швидко зношуються.

Якщо виключити вібрацію неможливо, то необхідно перенести ковзання в проміжне середовище. Звичайні змащувальні матеріали для цієї мети непридатні, оскільки гранична плівка мастила в процесі роботи не поповнюється і швидко руйнується. Кращі результати дає мастило молібденітом у вигляді порошку або пасти. Аналогічно діють свинцеві білила або їх суміш з MoS2. Хорошу опірність фреттінг-корозії надають пари сталь – ПТФЭ і поліаміди, поліхлорвініл, а також гумові прокладки.

Нарешті, зменшити пошкодження від фреттінг-корозії можна підвищуючи твердість однієї деталі. При збільшенні твердості сталі зменшується взаємне впровадження поверхонь, що знижує інтенсивність зношування; крім того, продукти зносу менше за розмірами, і їх абразивна дія слабкіше. Гарт і азотування корисні, хромування не запобігає і не зменшує пошкодження із-за високої твердості оксиду хрому.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 625;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.