Принципи функціонування електронної пошти

Тип сегменту Передаючий сегмент Проміжний сегмент
10Base-T 10. 5

 

Відповідно за цими даними розрахуємо значення PVV для нашої мережі:

Лівий сегмент: 10.5 bt.

Проміжний сегмент 1: 8 bt.

Проміжний сегмент 2: 8 bt.

Проміжний сегмент 3: 8 bt.

Сума цих значень дає PVV, що рівне 34.5 bt, що менше граничного значення в 49 інтервалів.

 

Принципи функціонування електронної пошти

Потреба людини в швидкому та надійному отриманні повідомлень сприяла розвитку різноманітних засобів для забезпечення цього процесу. За останні роки із цією метою почали використовувати канали супутникового зв’язку та комп’ютерні мережі, телефонний зв’язок став мобільним, традиційне листування витісняється електронним.

Як ви вже знаєте, електронна пошта, або e-mail (англ. electronic mail – електронна пошта) – це служба Інтернету, призначена для переси­лання комп’ютерними мережами повідомлень (електронних листів) від деякого користувача одному чи групі адресатів. Разом з текстовим по­відомленням можуть бути передані прикріплені до електронного листа файли будь-яких форматів.

Електронна пошта працює за клієнт-серверною технологією.

До функцій поштового сервера входить виділення певного обсягу дис­кового простору на комп’ютері-сервері для збереження повідомлень користувача, забезпечення їх отримання та відправлення. При виділенні користувачу відповідних апаратних і програмних ресурсів говорять про створення його електронної поштової скриньки.

Поштова скринька може бути створена на сервері провайдера. Крім того, на багатьох веб-сайтах пропонується створення безкоштовної електронної поштової скриньки. Такі сайти називають сайтами веб-пошти.

Кожна електронна поштова скринька мас унікальну адресу.

Адреса електронної поштової скриньки складається з імені, під яким він зареєстрований на сервері електронної пошти, та доменного імені сервера, розділених символом @.

Наприклад, поштова адреса pupil@school.region.ua означає, що для користувача pupil створена поштова скринька на сервері з доменним іменем school.region.ua. Ім’я користувача, під яким він зареєстрований на сервері електронної пошти, називають логіном (англ, log in – вхід до системи).

На комп’ютерах користувачів для отримання послуг електронної по­шти встановлюють спеціальні програми – поштові клієнти. Поштові клієнти призначені для підготовки, відправлення, отримання та опрацювання електронних листів, що передаються службою електронної пошти.

Поштові клієнти належать до прикладних програм загального при­значення. Популярними є програми Outlook Express, The Bat!, Mozilla Thunderbird, Opera Mail, Netscape Messenger та ін. Поштові клієнти відрізняються один від одного інтерфейсом та окремими функціями, але використання більшості з них надає користувачам такі можливості:

· підготовка тексту листа;

· відправлення листа одному чи групі адресатів;

· прикріплення до листа файлів різних форматів;

· перевірка орфографії в текстовому повідомленні;

· автоматичне додавання електронного підпису;

· отримання та зберігання електронних листів;

· створення папок для впорядкованого зберігання листів;

· інформування користувача про надходження нових листів;

· сортування та фільтрація вхідних листів за встановленими правилами;

· пересилання отриманих листів іншим адресатам;

· цитування тексту отриманого листа у відповіді на нього;

· видалення електронних листів;

· формування та використання адресної книги – засобу для впорядкованого зберігання поштових адрес та їхнього швидкого введения;

· шифрування/дешифрування електронних листів;

· включення до листів запиту на підтвердження факту отримання .ши­та адресатом та ін.

При створенні поштової скриньки на веб-сайті для користування нею можна використовувати браузер. При цьому говорять про роботу з електронною поштою через веб-інтерфейс.

З використанням веб-інтерфейсу можна звернутися до поштових сири ньок, створених на сайтах веб-пошти та порталах, наприклад, FREEMAIL (http://freemail.ukr.net), Мета (http://webmail.meta.ua), Mail.Ru (littp:// raail.ru), Gmail (http://gmail.com), Яндекс (http://mail.yandex.na) та ін.

Пересилання електронних листів між сервером електронної пошти і комп’ютером клієнта називають доставкою пошти. Для пересилання повідомлень використовують протоколи електронної пошти (рис. 1):

РОР3 (англ. Post Office PntOCOl version 3 – протокол поштового відділення версії 3) – визначає правила пересилання поштових повідомлень від поштового сервери до комп’ютера користувача;

SMTP (англ. Simple Mail Transfer Protocol – простий протокол пересилання пошти) – визначає правила пересилання поштових повідомлень від комп’ютера користувача до поштового сервера або між поштовими серверами.

Рис. 1. Схема доставки електронних листів

Доставка електронних листів відбувається за лічені хвмлмни, затримка може бути через збої в роботі поштових серверів і мережного обладнання.

За неможливості доставки листа за вказаною поштовою адресою бід­ні типику надсилається повідомлення про помилку під час пересилання. Якщо проблема пов’язана з неправильною адресою поштової скриньки, можна відправити листа повторно, виправивши помилку. Якщо лист не доставлено через технічні проблеми, спроба відправити його повторно буде виконуватись автоматично поштовою службою через певні інтерва­ли часу.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 3023;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.