Загальні відомості. Настільна ГІС ArcView GIS розроблена Інститутом досліджень систем навколишнього середовища (Environmental Systems Research Institute

 

Настільна ГІС ArcView GIS розроблена Інститутом досліджень систем навколишнього середовища (Environmental Systems Research Institute, Inc.– ESRI, США) і призначена для збору, збереження, обробки і візуалізації просторово прив’язаної інформації. Це одна з найпоширеніших у світі настільних ГІС з простим графічним інтерфейсом користувача, що керується за допомогою миші і який дозволяє легко завантажувати просторові і атрибутивні дані того, щоб відобразити дані в якості географічних карт, таблиць і діаграм.

ArcView постачається з корисними, готовими до використання зразками даних, заданих від земної кулі до окремо взятого міста. Система може використовувати дані ARC/INFO – векторні покриття, бібліотеки карт, гріди, зображення та інші дані.

Настільна ГІС ArcView дозволяє так візуально подавати інформацію, що стають очевидними нові відношення, властивості і тенденції, які важко помітити у разі використання текстових файлів, електронних таблиць і баз даних.

ArcView GIS дозволяє виконувати цифрування карт за допомогою дігітайзера, пов'язувати об'єкти карти з атрибутивною інформацією, виконувати адресне геокодування, надає кінцевому користувачеві засоби вибору та перегляду наборів різноманітних геоданих, їх редагування, створення макетів карт з легендами, графіками та діаграмами та їх друк.

Версія ArcView 3.2. сфокусована на загальному підвищенні якості і швидкості роботи. В ній суттєво удосконалена робота з базами даних, додана можливість роботи з сервером просторових даних SDE, а також доданий ряд нових конвертерів.

Крім безпосередньо інтерактивного режиму побудови карт, ArcView надає засоби для виконання просторового аналізу, геокодування адрес і їх відображення на карті, створення і редагування просторових і атрибутивних даних, створення тематичних карт.

ГІС ArcView має модульну будову (рис. 1.1) – тобто має ядро, до якого можуть підключатись різні функціональні модулі. В систему входить понад 20 різних додатків, які виконують різні функції. При настройці системи необхідно ввійти в меню Файл” → ”Модулі” (FileExtension (рис. 1.2) і позначити необхідні додатки, як показано на рис. 1.3, після чого буде здійснене завантаження програм і функції додатків стануть активними.

 

Ядро ГІС

Рис. 1.1. Модульна будова ArcView GIS Рис. 1.2. Меню настройки Рис. 1.3. Меню підключення модулів

 

Ядро універсальної ГІС ArcView містить такі компоненти:

– систему керування базами просторових даних;

– систему керування базами атрибутивних даних;

– систему побудови діаграм і графіків;

– систему підготовки макетів карт до друку;

– мову програмування Avenue.

Система керування просторовими даними дозволяє створювати, редагувати, візуалізувати і подавати в різних картографічних проекціях просторові дані, виконувати просторові запити.

ArcView може працювати з декількома наборами географічних даних в інтерактивних картах, які називаються ”Видами” (View).

Система керування базами даних (СКБД) дозволяє створювати і редагувати атрибутивні дані, встановлювати реляційні відношення між різними таблицями, пов’язуватись із зовнішніми базами даних, а також виконувати різні запити по атрибутивних даних. Використовуючи наявні в ArcView механізми мови структурованих запитів (SQL), можна здійснювати запити до реляційних СКБД (ORACLE, SYBASE, INGRES або INFORMIX).

Система побудови діаграм і графіків дозволяє здійснювати побудову різних діаграм і графіків за наявними атрибутивними даними.

Система підготовки макетів карт до друку дозволяє виконувати збір картографічної, атрибутивної і графічної інформації на один аркуш і виводити отриманий макет на друк.

Убудована мова програмування Avenue високого рівня дозволяє користувачу створювати свій інтерфейс для власних додатків, програмно подавати наявні набори даних, розробляти власні алгоритми обробки просторової і атрибутивної інформації.

Модуль Network Analyst призначений для аналізу і оптимізації різноманітних просторових мереж і дозволяє вирішувати найскладніші мережеві задачі: від знаходження оптимального маршруту в мережі до оптимізації мережевих комунікацій.

Модуль Spatial Analyst призначений для спільного растрово-векторного аналізу і моделювання просторових даних. Spatial Analyst є засобом, який допомагає знайти і зрозуміти просторові відношення, які існують в даних. Основним поняттям у Spatial Analyst є грід-тема. Грід-тема – це растровий еквівалент теми об’єктів. За його допомогою можна побудувати складну просторову модель місцевості і провести її аналіз для розв’язку найрізноманітніших задач, пов’язаних із різноманітними видами даних. Особливо корисний цей модуль при вирішенні таких завдань, як вибір підходящого місця для об'єкта на основі аналізу комплексу параметрів, що представляються як у растровому так і у векторному виді.

Модуль ArcView 3D Analyst призначений для того, щоб зробити доступними складні функції тривимірного й перспективного відображення, моделювання й аналізу поверхонь. Для підтримки даних функцій модуль містить у собі можливості створення й роботи із тріангуляційними нерегулярними мережами. У середовищі 3D Analyst є функції для створення й редагування моделей тріангуляційних нерегулярних мереж із існуючих векторних тем (шарів) ArcView. За допомогою спеціальних інструментів можна повертати поверхні. Як і до звичайних тем, до 3D-поверхонь можна проводити запити та прив'язувати бази даних.

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 687;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.