Створення нового проекту

 

Після створення нового проекту вид вікна ArcView буде мати наступний вигляд (рис. 1.8).

Рис. 1.8. Вікно ArcView GIS після створення нового проекту

 

Файли, що можуть входити у проект ArcView поділені на шість груп: Види (Views), Таблиці (Tabbles), Діаграми (Charts), Компоновки (Layots), Тексти програм (Scripts).

Кожна група моме опрацьовуватись як окремо, так і спільно з іншими.

Види (Views) – це інтерактивні карти, які дозволяють відображати, досліджувати, виконувати запити і аналізувати просторові дані в ArcView.

Вид визначає просторові дані (країни, міста, річки, дороги, школи, земельні ділянки тощо) які будуть використовуватись і спосіб їх відображення. Однак Вид не містить файли просторових даних у явному вигляді, а посилається на ці вихідні файли даних. Це означає, що Вид є динамічним елементом, оскільки відбиває поточний стан вихідних даних. Якщо вихідні дані змінюються, Вид, який використовує ці дані, автоматично покаже зміну при наступному відображенні Виду. Це також означає, що одні й ті ж самі дані можуть використовуватись у декількох Видах.

Таблиці (Tabbles) відображають інформацію про наявні у Виді об’єкти, наприклад, назви штатів, автострад, значення рівнів населення, висоти над рівнем моря тощо в табличному вигляді.

Таблиця в ArcView містить посилання на джерело табличних даних, однак не містить самі табличні дані. Це означає, що таблиці є динамічними елементами, оскільки вони відбивають поточний стан вихідних даних, на яких вони засновані. Якщо вихідні дані змінюються, таблиця, заснована на цих даних, автоматично відіб’є зміни при наступному відкритті проекту, що містить цю таблицю. Користувач може створювати нові таблиці в ArcView і сам уводити до них значення даних. Також можна редагувати деякі таблиці, але це залежить від типу наданого джерела табличних даних і наявності у нього права на запис у ці таблиці.

Діаграми (Charts)– це спосіб візуального подання табличних даних, зокрема атрибутів географічних (розподілених у просторі) об’єктів

Діаграми в ArcView надзвичайно зручні, оскільки вони динамічно пов’язані з картами. Наприклад, користувач може обрати об’єкти карти у Виді, і вони підсвітяться у Виді, в Таблиці і в Діаграмі. ArcView дозволяє створювати шість різних типів діаграм (площинні, стрічкові, стовпчасті, кругові і розкиду).

Компоновки або макети (Layots) – дозволяють інтегрувати в єдине вікно документи (Види, Таблиці, Діаграми) та інші графічні елементи, щоб створити остаточний варіант карти для подальшого друку. Це карти, на яких користувач може показати види, діаграми, таблиці, імпортовану графіку і графічні примітиви.

Компоновка визначає які саме дані будуть використовуватись для виведення і як саме вони будуть відображуватись. Компоновка може бути динамічною, тому що вона дозволяє користувачу в динаміці виводити на екран окремі графічні елементи. Коли для графіки заданий динамічний зв’язок, то в компоновці буде показаний її поточний стан. Наприклад, якщо дані у Виді змінюються, то компоновка автоматично відобразить ці зміни. Одні й ті ж дані можуть бути відображені в ряді різних компоновок. Можна вважати кожну компоновку новим способом подання даних.

Тексти програм (Scripts) – є компонентом проекту ArcView, що містить код програм на мові високого рівня Avenue. Аналогічно макросам, процедурам або скриптам у інших мовах програмування або скриптових мовах.

Скрипт – програма або виконувана процедура, написана на будь-якій мові програмування.

Скрипти ArcView об’єднують засоби для виконання трьох загальних цілей: задачі автоматизації, додавання нових можливостей в ArcView і створення закінчених прикладних програм (додатків).

 








Дата добавления: 2015-02-23; просмотров: 620;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.