Нормування інсоляції

 

Питання регулювання клімату і формування мікроклімату передбачено Державними будівельними нормами України, "Містобудування", [31]. Це регулювання рекомендується проводити за трьома напрямами:

– забезпечення сприятливих умов території забудови за комплексом кліматичних факторів, зокрема мається на увазі температура зовнішнього повітря, режим вітру й сонячної радіації;

– забезпечення достатньої інсоляції території і приміщень будинків;

– забезпечення мінімізації тепловитрат будинків і формування раціонального теплового режиму в забудові.

Таким чином, у питанні регулювання клімату й формування мікроклімату норми [31] по суті орієнтують на формування належного інсоляційного режиму в забудові та в приміщеннях будинків.

Як відзначалось вище, враховуючи психологічну, санітарно-гігієнічну й іонізуючу роль інсоляції, діючі норми [31,67] вимагають, щоб у районах південніше від 580 північної широти при виборі орієнтації житлових та громадських будинків, за винятком дитячих дошкільних установ, загальноосвітніх шкіл і шкіл-інтернатів, тривалість безупинної інсоляції території й приміщень забезпечувалась протягом не менше ніж 2,5 години у дні рівнодення, а саме 22 березня, 22 вересня. Що ж до дитячих дошкільних і шкільних закладів, а також установ охорони здоров’я та відпочинку норми [31] зобов’язують забезпечувати тригодинну тривалість безупинної інсоляції приміщень згідно з “Санітарними нормами й правилами” [67].

За вимогами цих норм [67] зазначена тривалість інсоляції на літній період з 22 березня до 22 вересня повинна бути забезпечена:

а) не менше ніж в одній кімнаті 1-, 2-, 3- кімнатних квартирах і не менше ніж у двох житлових кімнатах 4-, 5-кімнатних та в трьох житлових кімнатах багатокімнатних квартир; не менше ніж у 60% спальних кімнат гуртожитків і спальних корпусів санаторіїв, будинків відпочинку та палат лікарень.

б) у таких приміщеннях громадських будинків:

- гральних і групових дошкільних закладів;

- у класах початкових загальноосвітніх шкіл, шкіл-інтернатів та в спальних корпусах шкіл-інтернатів;

- на території дитячих ігрових майданчиків та ігрових пристроїв спортивних майданчиків житлових кварталів;

- групових майданчиків дошкільних закладів; спортивної зони, зони відпочинку й навчально-дослідної зони загальноосвітніх шкіл і шкіл-інтернатів;

в) інсоляція бажана в робочих приміщеннях адміністративних середніх та вищих навчальних закладів, на території громадських центрів та промислових підприємств, і разом із цим вона недопустима, як зазначалось вище, у приміщеннях, де відблиски й пряме сонячне випромінювання може засліплювати очі в ході операції чи виконання технологічного процесу, де інсоляція буде змінювати світосприйняття і де інсоляція є каталізатором хімічних процесів чи стимулює фотосинтез у приміщенні, у хімічній лабораторії або зумовлює розвиток інших непередбачених процесів у даному приміщенні. Нормами зафіксовано винятки, за якими в умовах забудови 9- і більше поверховими будинками допускається одноразова переривчастість інсоляції житлових приміщень з обов’язковим збільшенням при цьому сумарної тривалості інсоляції на 0,5 години. В забудові меридіонального типу, де інсолюються всі кімнати квартири, а також при реконструкції житлової забудови або при розміщенні нового будівництва в особливо складних містобудівних умовах, а це може бути історично цінне середовище, дорога підготовка території чи зона загальноміського чи районного центру – саме в цих випадках допускається скорочення тривалості інсоляції приміщень на 0,5 години.

Для зниження негативної дії сонячної радіації на середовище нормами [31,67] передбачені заходи щодо обмеження надлишкової дії сонячної радіації на людину і навколишній простір. Ці вимоги норм [31] й “Санітарних норм і правил” [67] поширюються на:

а) житлові кімнати й кухні квартир, спальні кімнати гуртожитків, приміщень громадських будинків, дитячих дошкільних закладів, навчальних приміщень загальноосвітніх шкіл, шкіл-інтернатів, ПТУ, середніх та вищих навчальних закладів, лікувальних і лікувально-профілактичних та оздоровчих закладів, інших будинків, спеціально обумовлених у нормах проектування;

б) території житлової забудови, що знаходиться у ІІІ чи ІV кліматичних зонах, де захист від перегріву повинен передбачатись не менше ніж для половини ігрових майданчиків та місць розташування ігрових пристроїв, спортивних знарядь, лавок для відпочинку та не менше ніж двох третин тротуарів і пішохідних доріжок;

в) зони для літніх людей і малолітніх дітей загальних пляжів та лікувально-профілактичних пляжів, санаторіїв і будинків відпочинку.

У ІІІ-ІV кліматичних зонах в указаних вище межах потрібен захист територій, будинків і приміщень від перегрівання шляхом застосування вільної, яка добре аерується, забудови, озеленення, обводнення чи використання сонцезахисних засобів.

Для зниження напруженості дії сонячної радіації в ІІІ і ІV кліматичній зоні норми [67] передбачають обмеження рівня опромінення вільної території шляхом нормування ступеня затінення незабудованої території, але ця норма нелогічна. Адже у районах південніше від 58о пн.ш. за цими вимогами напіврічні загальні площі тіні від будинків на вільних від забудови територіях не повинні в дні рівнодення перевищувати 10%, а в районах північніше від 58о пн.ш. – 20%. Якщо боротись із перегрівом, то чому так обмежувати площу тіні, а, може, треба навпаки – обмежувати площу опромінення території, як це передбачено у нормах Ізраїлю [94]. А в північних районах нашої півкулі, вочевидь, необхідно обмежити відносну площу тіні від будинків і, можливо, дійсно вона не повинна перевищувати 20%.

Вимоги до обмеження надлишкової дії інсоляції включають також пункт про заборону орієнтації вікон квартир на сектор горизонту від 200 до 290о, якщо у них усі кімнати виходять на один бік будинку. Вона може бути допущена лише в одно-, двоповерхових будинках за умови забезпечення всіх вікон і балконних дверей зовнішніми регульованими сонцезахисними пристроями (СЗП).

У громадських будинках СЗП на вікнах та балконних дверях, лоджіях та верандах передбачаються у ІV кліматичному районі при орієнтації їх на цей сектор горизонту. В проектах громадських будинків можуть передбачатися СЗП у ІV кліматичному районі і при орієнтації світлопрорізів на сектор від 70 до 200:

Цілорічне затінення фасадів будинків і територій житлової забудови не допускається.

 








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 2136;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.