Тема 5 Гемостаз

№1Кількість тромбоцитів 150·109/л свідчить про тромбоцитопенію. Зниження кількості тромбоцитів призведе до порушення згортання крові, оскільки тромбоцити містять чинники, що сприяють цьому процесу. Наприклад: Ф3 – фосфоліпід, Ф4 – антигепариновий, Ф5 – адгезивний, Ф6 – тромбостенін, Ф10 – серотонін, тромбоспондин.

 

№2При зниженні кількості глобулінів швидкість коагуляції крові зменшиться, оскільки майже всі плазмові фактори згортання належать до глобулінів.

№3Час згортання крові зменшився, що свідчить про прискорення гемокоагуляції (гіперкоагулемію). Розвиток гіперкоагулемії пов’язаний з активацією симпатичної нервової системи і обумовлений адреналіном. Прискорення гемокоагуляції при фізичному навантаженні готує організм до швидкого утворення згустка при загрозі травми або узгодження, що є ймовірним за цих умов.

 

№4Зростання тонусу симпатичної нервової системи призведе до гіперкоагулемії. Адреналін: а) сприяє вивільненню із судинної стінки тромбопластину (ФІІІ), який призводить до утворення тканинної протромбінази; б) посилює вивільнення антикоагулянтів із стінок судин; в) призводить до активації фібринолізу; г) активує у крові фактор Хагемана.

 

№5Для забезпечення рідкого стану крові експериментальної тварини її необхідно стабілізувати 6% розчином цитрату натрію, який зв’язує іони кальцію, з розрахунку 10 мл розчину на 100 мл крові. Залежно від показань у клініці використовують різні трансфузійні середовища. Свіжоцитратна кров використовується в перші години після заготівлі. Термін зберігання консервованої крові – 21 день. Як консерванти використовують цитрат натрію з додаванням левоміцетину і глюкози. Співвідношення консервантів і крові 1:4. У практиці застосовують і метод стабілізації крові без додавання хімічних речовин шляхом вилучення іонів кальцію за допомогою іонообмінників. Для заповнення апаратів штучного кровообігу використовують гепаринізовану кров.

 

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 440;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.