Атипові форми.

Епіфізарний остеомієліт зустрічається в 72% випадків у віці до 2 років і викликається стрепто-, стафіло - і пневмококами. Процес частіше локалізується в епіфізі стегна, перебігає гостро. Епіфіз повністю руйнується, виникає нагноєння суглоба, прорив гнійника з утворенням нориці. На рентгенограмі стегнова кістка деформована, відсутні епіфіз і частина метафізу; вертлужна впадина згладжена, стегнова кістка в стані вивиху доверху і зчленовується з клубовою кісткою. Вертлужна впадина в процес не втягується.

Хронічний первинно-склерозуючий остеомієліт Гарре: початок первинно-хронічний, з'являється набряк в м'яких тканинах (інфільтрація м'язів), обмеження рухливості в сусідніх суглобах. Рентгенологічно: гіперостоз, ебурнеація – облітерація кістково-мозкового каналу, деструктивних осередків, порожнин, секвестрів немає (див.мал12.6.).

Мал.12.6. Первинносклерозуючий остеомієліт Гаре.

Абсцес Броді: уражаються метафізи великих трубчастих кісток (в/гомілкова кістка - 80%) в дитячому або юнацькому віці. Рентгенологічно: порожнина діаметром 2-3 см з чітким контуром, часто оточена остеосклерозом; секвестр і періостит відсутні.

Мал.12.7. Абсцес Броді.

Ревматоїдний артрит переважно уражає мілкі суглоби кистей та стоп. Рентгенологічно: остеопороз, потовщення окремих трабекул, потовщення суглобової сумки, звуження суглобових щілин. На бокових краях кісткових поверхонь- крайові розростання. В епіфізарних кінцях кісток- кистовидні просвітлення. На краях епіфізів кісткові розростання у вигляді загострених країв. Інколи блюдцеподібні втиснення суглобових головок (див.мал12.8.).

Мал.12.8. Ревматоїдний артрит.

Сифілітичні ураження кісток. При ранньому природженому сифілісі зустічаються його наступні форми :

1. Остеохондрит (див.мал.12.9.)- це системне сифілітичне ураження скелету в зонах енхондрального скостеніння. Рентгенологічно розрізняють 3 стадії змін: І стадія - розширення зони попереднього звапнення; II - світла смужка між лінією зони звапнення і кісткою (розвиток грануляційної тканини); ІІІ - виражені деструктивні зміни, край кістки зубчатий, рваний, можливі патологічні переломи.

Мал.12.9. Сифілітичний остеохондрит.

2. Періостити: періостальні зміни (нашарування) розташуються нерівномірно відносно сторін кістки: на ввігнутих сторонах спостерігаються більш потужні тіні нашарувань. Осифікуючі періостити (множинні, симетрично розташовані, часто системні є типовим проявом раннього природженого сифілісу).

3. Гумозні ураження можуть бути природжені і набуті. Рентгенологічно (див.мал. 12.10.)виявляються в періості чи ендості деструктивні зміни у вигляді овальних чи округлих осередків прояснення.

Мал.12.10. Гумозний сифіліс.

4. Фалангіти. Ураження коротких трубчатих кісток, що виявляються в вигляді оститів, остеомієлітів, періоститів, остеохондритів. Рентгенологічно частіше визначаються періостальні нашарування і склерозування кісткової структури.

Ураження кісток при пізньому природженому сифілісі спостерігається в 1-2 і навіть 4-5років та в більш пізньому віці. Виявляється в вигляді множинних періоститів і оститів. Спостерігається деформація кісток (наприклад: т. зв. шаблеподібні гомілки).

Остеоартропатії при колагенозахуражають симетричні, переважно мілкі суглоби кистей та стоп, виникає їх деформація та м’зова атрофія.

Остеоартропатія при колагенозахперебігає у три фази.

1).Фаза синовіїту: розширення рентгенівської суглобової щілини, підвивихи чи вивихи, збільшення об’єму м’яких тканин. Випіт у суглоб можна визначити раніше за допомогою УЗ та МРТ дослідження, ніж на рентгенограмі.

2).Остеолітична фаза: розсмоктування суглобових кінців із поступовою облітерацією кістково-мозкового каналу, можливе формування неоартрозу.

3).Остеобластична фаза: різко виражені кісткові остефіти на залишках інконгруентних суглобових кінців кісток.

Асептичні артрозо-артрити виникають при порушенні обміну речовин (при подагрі), екзогенних та ендогенних інтоксикаціях , крововиливах у суглоб (при гемофілії).

Рентгенологічно деформація суглобів, зниження рентгенівської суглобової щілини, субхондральний склероз, крайові кісткові розростання. При подагрі виникають множинні 3-5 мм в діаметрі кісткові дефекти (тофуси). З часом формуються важкі форми деформуючих артрозів.








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 907;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.