Вивихи.

Вивих - порушення конгруентності головки та суглобової западини (див.мал.14.8.).

-повний вивих - якщо суглобові поверхні не доторкаються;

-неповний вивих - коли суглобові поверхні кісток частково доторкаються.

1 2

Мал.14.8. 1 – повний травматичний вивих; 2 – переломовивих.

Розрізняють вроджені та набуті вивихи. Серед набутих виділяють: травматичні, патологічні - при руйнуванні елементів суглобу, дістензійні - при накопиченні рідини у сумці суглоба, звичні.

Дегенеративно-дистрофічні ураження суглобів (артрози, деформуючі артрози).

 

Виділяють три форми дегенеративно-дистрофічних уражень суглобів:

а) деформуючий остеоартроз;

б) дегенеративно-дистрофічне ураження з кістоподібною перебудовою зчленованих кісток;

в) асептичний остеонекроз.

Розрізняють три стадії деформуючого остеоартрозу (див.мал.14.9.):

1. У І-й - висота суглобової щілини може бути незначно зниженою, з'являються кісткові розростання, переважно навколо суглобової западини. Кісткові розростання - тільки у певних ділянках кожного суглоба;

2. У II стадії, коли значно порушується функція суглоба, чітко виявляється зниження висоти суглобової щілини, крайові кісткові розростання навколо суглобової западини і головки;

3.Для III стадії характерним є те, що суглобові поверхні стикаються і при терті набирають майже однакової форми. Великі крайові кісткові розростання оточують суглобові поверхні; виражений остеопороз зчленованих кісток та склероз суглобових кінців.

Мал.14.9. Деформуючий артроз.

При дегенеративно-дистрофічному ураженні кістоподібні утворення формуються переважно у суглобових кінцях. Рентгенологічно виявляється виражене зниження висоти суглобової порожнини, невеликі кісткові розростання та кістоподібна перебудова найбільш навантажених відділів суглобових кінців. Функція суглоба порушується нестійко. Загострення захворювання пов'язані з прориванням кіст у суглоби.

При асептичному некрозі в I фазі в суглобній голівці рентгенологічно визначається ділянка ущільнення структури клиновидної або сегментарної форми з нечіткими контурами. Ущільнення обумовлене ендостальним кісткоутворенням у зоні напрямку дії сили. В II фазі відзначається відмежовування ділянки ущільнення зоною остеолізу і реактивного склерозу, обумовленого репаративною реакцією і виникненням повторних ішемічних порушень. Для III фази характерна інконгруентність суглобових поверхонь за рахунок продавлення ущільненої ділянки в товщу кістки, рідше - його випинання в порожнину суглоба. У IV фазі приєднуються нерізке нерівномірне звуження суглобової щілини і крайові кісткові розростання на суглобовій голівці. У V фазі зміни суглобного хряща наростають, що виражається звуженням суглобної щілини. Крайові кісткові розростання з'являються не тільки на голівці, але і на западині, тобто до асептичного остеонекрозу приєднується деформуючий артроз.

Асептичний некроз у дітей (остеохондропатія) частіше спостерігається в голівці стегнової кістки, рідше – у голівках II-III плюсневих кісток і човноподібної кістки стопи. Захворювання протікає фазно. В першій фазі — фазі некрозу — рентгенологічно виявляється розширення суглобової щілини. В другі фазі настає компресійний перелом епіфіза і рентгенологічно виявляється ущільнення епіфіза та зниження його висоти. Третя фаза (фрагментації) триває 1-3 роки. Четверта фаза (відновлення) триває 3-5 років. Фрагменти зростаються і утворюється нормальна кісткова тканина, але висота епіфіза не відновлюється. П’ята фаза завершується деформуючим артозом.








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 664;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.