Р О З Д І Л 4 СТИСНУТІ ЕЛЕМЕНТИ

 

До стиснутих елементів відносяться колони, стояки рам, верхні пояси і стояки залізобетонних ферм, перегородки і стіни будинків, стіни прямокутних резервуарів з покриттям, елементи сільськогосподарських споруд та багато інших конструкцій. У більшості випадків стиснуті елементи сприймають вплив поздовжньої сили N і згинаючого моменту М. У цьому випадку говорять про позацентрово стиснутий елемент. Ексцентриситет , що з'являється в цьому випадку, називають розрахунковим. Якщо ж момент М відсутній, а діє тільки стискаюча сила N, то даний вид стиску називається умовно центрально стиснутим елементом з випадковим ексцентриситетом. Розмір випадкового ексцентриситету ea приймають рівним більшому зі значень: 1/600 довжини елемента і 1/30 висоти перерізу елемента, але не менше 1 см.

При розрахунку стиснутих елементів з'являється небезпека прояву втрати стійкості. Втрата стійкості розглядається 1-го роду, тобто при дії критичної сили відбувається інтенсивне руйнування стиснутого елемента від зростання прогинів. У розрахунках це явище оцінюють за допомогою коефіцієнтів j і η.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 748;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.