Отруєння хвощами, горчаком.

Хвощ , хвощ болотний, хвощ лісовий,хвощ польовий, орляк звичайний

Містять алкалоїд еквізетин та фермент тіаміназу, який викликає у тварин гіповітаміноз В1.всі частини рослини отруйні.шкідливість хвощів визначається також високим вмістом солей кремнієвої кислоти, які викликають механічне пошкодження слизових оболонок та посилюють всмоктування токсичних речовин.

Патогенез- тривале попадання фермента тіаміназа приводить до поступового розвитку тіамінової недостатності, до якої чутливі молоді і моногастричні тварини. Тіамін (віт В1) є кофактором ферментних систем, при його відсутності різко порушується проміжний обмін вуглеводів, в тканинах накопичується піровиноградна кислота, яка є інгібітором фермента ацетилхолінсинтетази. В результаті тормозиться синтез ацетилхоліну, що приводить до порушення функцій центральної та периферичної нервової систем, обміну речовин і серцевої діяльності.

Симптоми - отруєння проходить хронічно. Тварина неспокійна, ляклива, далі розвивається слабкість кінцівок, невпевнена хода, порушення кокрдинації рухів, хиткість заду, неприродне положення кінцівок, атаксія. Ці явища супроводжуються розладом функцій шкт, апетит збережений, розширення зіниць, кроваві виділення із носа, гематурія. Температура тіла не міняється.

Пат зміни - гіперемія судин мозку, в печінці, нирках, селезінці ділянки некрозу.запальні явища та виразки на слизових оболонках.

Лікування - препарати віт В1, (тіамін-хлорид п/ш 100-150), корми, багаті тіаміном - дріжджі, висівки, сольові послаблюючі, обволікаючі, протизапальні, серцеві, препарати для стимуляції дихання( лобелін).

Питання для самоконтролю

1 Які фактори сприяють отруєнню тварин цукровими буряками?

2 Які зміни відбуваються в організмі тварин при надмірному поїданні ботвиння цукрових буряків?

3 Яка отрута накопичується в цукрових буряках при надмірному внесенні азотних добрив?

4 Які характерні симптоми спостерігають при отруєнні цукровими буряками та їх ботвою?

5 Яке лікування призначають при отруєнні цукровими буряками?

6 Які отруйні речовини містять хвощі?

7 Який механізм дії фермента тіамін аза на організм тварин?

8 Яке лікування призначають при отруєнні хвощем?









Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 1110;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.