Отруєння рослинами, які переважно діють на нервову систему.

Цукрові буряки, що вирощуються при надмірному удобрюванні і при несприятливих кліматичних умовах накопичують у ботві та коренеплодах нітрати і нітрити. Крім того , коренеплоди цукрового буряка нерідко викликають отруєння внаслідок надлишку цукру, який викликає різке порушення травлення в рубці і обміну вуглеводів.

Ботвиння цукрових буряків містить надлишок оксалатів. Гдд для врх - Зг кг маси. Основну роль в етіології отруєння відіграє повільне охолодження пропарених чи проварених буряків, коли створюються сприятливі умови для розвитку денітрифікуючих бактерій, які перетворюють нітрати в нітрити. Токсикози викликає ботва, яка накипичує нітрити при самозігріванні та загниванні під час зберігання її в купах.

Патогенез - у передшлунках жуйних корми піддаються ферментуванню з утворенням ЛЖК ( оцтової, пропіонової масляної). Піровиноградна та масляна кислоти є проміжними продуктами. Згодовування великої кількості легкозброджуваних вуглеводів веде до накопичення в рубці молочної кислоти, зниження величини рН до 4,0, підвищення концентрації кетонових тіл, аміаку, атонії передшлунків. При цьому в крові різко зростає рівень молочної кислоти, що приводить до порушення кислотно- лужної рівноваги і розвитку ацидозу. Це веде до пригнічення нервової системи, дихання і серцевої діяльності.

Попадання в кров нітритів викликає метгемоглоглобінемію, що приводить до кисневого голодування клітин та смерті від тканинної гіпоксії .

 

Симптоми – симптоми хвороби розвиваються дуже швидко і через 1-2 год можуть закінчитись летально. Спочатку настає короткочасне збудження , яке швидко переходить у коматозний стан апетит відсутній, свині лежать, зарившись у підстилку, відмічать атаксію , позиви до блювоти,шкіра на вухах і кінцівках блідо-сіра і холодна на дотик. Видимі слизові оболонки бліді із переходом в синюшний колір, окремі групи м'язів скорочуються, легкі судоми, температура тіла знижується до 37-37,5 С. Пульс слабкий, задишка, плавальні рухи.

У врх клінічні симптоми появляються через 8-10год. У тварини короткочасне збудження, позиви до блювоти, салівація, хитка хода, слабкість заду, зниження чи повна відсутність больової чутливості, різке порушення координації рухів, м'язове дрижання, понос , фекалії темні, зловонні,послаблення серцевої діяльності, пониження температури тіла, ціаноз слизових оболонок.

Пат зміни - не характерні, слизова оболонка шлункуу формі желеподібної маси, слизова оболонка тонкого кишко вика гіперемована, із крововиливами, в паренхіматозних органах застійна гіперемія, легені набряклі, кров погано звернена, темно-коричнева.

Лікування- промивання рубця, сольові послаблюючі, румінаторні (настойка чемериці), антиацидні ( магнію окис),. Найкращим антидотом є метиленова синька, яку вводять в/в у вигляді 5 розчину в дозі0, 01-0,02г на 1кгмаси тварини ; в/м інсулін 200 ОД, в/в 40% р-н глюкози 100-150 мл і 5% р-н аскорбінової кислоти10-20мл в/м чи в/м , 10% натрію гідрокарбонату 100-150., кофеїн, вміст рубця здорових тварин.








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 690;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.