Отруєння рапсом та рослинами із родини капусних.

Рослини, щомістять тіоглікозиди. Всі рослини, тиогликозидьі, що містять, відносяться до сем. капустяних.

ГІРЧИЦЯ ПОЛЬОВА (дика) — однорічна трав'яниста рослина висотою до 60 див. Стебло прямостояче, покритий жорсткими волосками. Листя сидяче, довгасте, нерівномірно зубчаті. Квітки великі, жовті. Плід — вгору обернений майже циліндровий стручок. Кулясте насіння від коричнево-червонуватого до чорно-коричневого кольору. Поширена повсюдно в Європейській частині СРСР, Західного Сибіру і Середньої Азії як бур'ян ярових культур. Всі частини рослини, але особливо насіння, містять глікозид синігрин, який у присутності води при температурі тіла розщеплюється на глюкозу, кислий сірчанокислий калій і аллилово- горчичное масло.

ГУЛЯВНИК СТРУМЕНИСТИЙ (дескурения Софії) — однорічна трав'яниста рослина висотою 40—75 див. Стебло гіллясте, покритий пухнастими волосками. Листя перисто-розітнуте на довгасті часточки. Квітки дрібні, жовті, зібрані в кисті. Плід — стручок, що розкривається від низу до верху, з перегородкою. Насіння овальне, дрібне, жовтувато-бурого кольору. Виростає повсюдно як бур'ян озимих і ярових культур, а також на пустирях, у доріг, поблизу житла.

Містить глікозиди невиясненої природи, які при розщеплюванні утворюють гірчичне масло.

НАСТУРЦІЯ ЛІСОВА — багаторічна трав'яниста рослина висотою 20—50 див. Стебло голе, прямостояче. Листя перисто-розітнуте на крупнозубчатьіе долі. Квітки жовті на довгих квітконіжках, зібрані в рідкісні кисті. Плід — довгий стручок. Насіння дрібне, закругленої форми, горбисті, светловато-буроватого кольору. Широко поширена по сирих лугах, берегах ставків і річок Європейської частини СРСР.

Отруйні речовини не вивчені, проте утворюють гірчичні масла.

РАПС (кольза) — однорічна рослина висотою до 120—150 см з гіллястим стеблом і черешковим прикореневим, стебловим сидячим листям. Квітки золотисто- жовті, зібрані в рідкісні кисті. Плід — злегка здавлений з бокам стручок. Насіння кулясте, чорно-бурого кольору.

В період цвітіння і в зрілому насінні міститься глікозид глюконопин, що розщеплюється у відповідних умовах на гликон і кротонилово-горчичное маслі, яке по дії схоже з аллилово-горчичньїм. Макухи рапсу містять його близько 1%.

РЕДЬКА ДИКА — однорічна рослина висотою до 50 см, по зовнішніх ознаках що нагадує гірчицю польову, від якої її можна відрізнити тільки в період цвітіння по лілових або фіолетових жилках на блідо-жовтих пелюстках. Стебло прямостояче, знизу жестковолосисіьш. Листя черешкове, вгорі ланцетові, внизу ліровидні. Стручок чотковидний з перетяжками між окремим насінням, яке утворює окремих члеників, що розпадаються після дозрівання. Насіння витягнуто-кулястої форми червонувато- коричневого кольору. Широко поширена повсюдно, бур'ян багатьох культур. Стає отруйним після початку дозрівання насіння.








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 851;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.