Нова віра заклала якісно нові підвалини у культурній сфе­рі, сприяла розвиткові писемності, літератури, архітектури та мис­тецтва.

 

Водночас прийняття християнства візантійського зразка спри­чинило появу низки негативних явищ, тенденцій та процесів:

1. Православна церква не стала справжнім гарантом захисту різних соціальних верств, вагомою противагою самодержавній вла­ді.Це зумовлено насамперед візантійською моделлю християнс­тва. Саме вона дала змогу руським самодержцям підім'яти під себе духовну владу. По-перше, відповідно до візантійських канонів, церква мала підпорядковуватися світській владі, тоді як за католицизму навпаки — світська влада підкорялася духовній. По-друге, відсутність целибату (обов'язкова безшлюбність у като­лицького духовенства) не давала змоги духовенству православ­ному, переобтяженому сім'ями, законсервованому практикою пе­редачі своєї професії у спадок, ні поповнювати свої кадри за ра­хунок здібних людей знизів, ні стати справжнім духовним опо­нентом світській владі. По-третє, православна церква не одержу­вала такої могутньої підтримки ззовні, яку мала завдяки діям Папи Римського католицька церква, і тому православ'я не могло стати перешкодою на шляху створення російськими правителя­ми системи загального підкорення всіх сфер суспільного життя у державі.

Прилучення до багатств світової культури було обмежене.На противагу країнам Західної Європи, а також слов'янським державам Польщі та Чехії, де утвердився західний католицький варіант християнства і мовою богослужіння та церковної літератури була латина, на Русі церковна служба правилася слов'янською мовою, Безумовно, це сприяло швидкому поширенню нової релігії серед слов'янського населення, але водночас по­мітно звужувало русло культурного потоку, адже прилучення до світової культури відбувалося, головним чином, через слов'ян­ську літературу з Болгарії, Сербії та частково через грецькі кни­ги, що перекладалися на Русі. Усунення на тривалий час з поля зору руської еліти цілих пластів латиномовної літератури суттє­во заважало процесам накопичення знань та обміну інформаці­єю, тим самим зумовлюючи наростання певної культурної зам­кненості країни.

3. Цивілізуючий вплив Візантії на Русь був затухаючим.З часу прийняття Руссю християнства до падіння Візантії у XV ст. під натиском турків ця імперія не виходила із стану перманентної кризи. Криза політична завжди зумовлює кризу духовну. Поши­рені в XIII—XV ст. настрої бродіння, посилення впливу місти­цизму, проповідь аскетизму, відчуженості від життя були симп­томами кризи візантійської духовної еліти, що не зуміла піти да­лі засвоєння античної спадщини, осмислити сучасні суспільні процеси і тому залишилася відірваною від загальної течії світової суспільної думки. Потенціал візантійського цивілізуючого впли­ву поступово згасав, продукуючи замість енергії та новаторства традиціоналізм та консерватизм. Наслідком цього стали занепад шкільної та гальмування університетської освіти, обмеження ду­ховної свободи, що зумовило стійку тенденцію відставання від Заходу у багатьох сферах суспільного життя.

Отже, запровадження християнства на Русі, безумовно, було явищем прогресивним. Воно сприяло формуванню та зміцненню феодальних відносин, розвитку державності, зрос­танню міжнародного авторитету, розвитку культури. Однак візантійська модель християнства згодом стала підґрунтям не тільки позитивних, а й низки негативних зрушень, процесів та тенденцій.








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 707;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.