Скелетотопія легень та плеври.

Межі легенів. Межі відносно скелета (скелетотопія) правої легені: верхівка легені виступає у великій надключичній ямці на 2-3 см вище від ключиці та на 3-4 см вище від I ребра. Від верхівки легені йде передня межа легені. Вона проходить по правому краю груднини до VI ребра. Нижня межа проходить по пригруднинній лінії (l. parasternalis), VI ребро; по середньоключичній лінії
(l. medioclavicularis), VI ребро; по передній пахвовій лінії (l. axillaris anterior), VII ребро; по середній пахвовій лінії (l. axillaris media), VIII ребро; по задній пахвовій лінії (l. axillaris posterior), IX ребро; по лопатковій лінії (l. scapularis), X ребро. Далі межа проходить на рівні поперечного відростка XI грудного хребця. Тут починається задня межа, що проходить від XI грудного хребця вздовж хребта вгору по прихребтовій лінії (l. paravertebralis) до верхівки легені.

Межі лівої легені. Верхівка лівої легені виступає на 2-3 см вище від ключиці та на 3-4 см вище від I ребра. Передня межа йде вздовж лівого краю груднини до IV ребра. Звідси вона відхиляється вліво (серцева вирізка), проходить через хрящ V ребра і доходить до місця зрощення хрящової та кісткової частин VI ребра.

Нижня межа проходить на одне ребро нижче, ніж нижня межа правої легені. Задня межа йде вздовж хребта до верхівки легені.

 








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 3868;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.