Метастатичні пухлини легень

Метастази в легені можуть давати будь-які первинні злоякісні пухлини, наявні в інших органах і тканинах організму. Однак найчастіше вони спостерігаються при раку молочної залози, шлунка, надниркових залоз, при остеогенній саркомі, хоріонепітеліомі. Характерною особливістю метастазів є їх множинність.

Мал..48. Метастази раку у легені.

Проникнення пухлинних мас у легеневу тканину відбувається гематогенним, лімфогенним і бронхогенним шляхами. В разі гематогенного поширення пухлинні емболи осідають в найменших судинах легень (артеріолах, капілярах, венулах) і започатковують розвиток метастазів, які найчастіше локалізуються в поверхневих відділах легеневої паренхіми (нерідко субплеврально). Рентгенологічно метастази проявляються у вигляді округлих тіней з чіткими горбистими контурами.

В разі лімфогенного занесення пухлинних мас пошкоджуються лімфатичні вузли навколо коренів легень і середостіння, що призводить до пухлинного переродження лімфатичних вузлів.

Рентгенологічно картина метастатичного ураження залежить від шляху розповсюдження процесу. За формою вони можуть бути округлі, вузлоподібні, інтерстиційні, змішані. Метастази можуть виявлятися в різній кількості, в одній чи обох легенях.








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 836;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.