Основні поняття і визначення по допусках і посадках

 

Термінологія, яка застосовується для допусків і посадок типових з’єднань, ґрунтується на термінології, установленій ДСТУ 2000–94 для гладких циліндричних з’єднань.

Поверхнідеталей за формою бувають циліндричними, плоскими, конічними, евольвентними, складними (шліцьовими, гвинтовими) та ін. Але в допусках і посадках всі ці поверхні доцільно поділяти за іншими признаками:

- поверхні, які контактують між собою;

- поверхні, які не контактують між собою (вільні);

- поверхні отворів– охоплювальні поверхні деталей (отвори в маточинах, шпонкові пази, впадини між зубцями зубчастих коліс та ін.);

- поверхні валів – охоплювані поверхні (зовнішні поверхні валів, шпонки, зубці зубчастих коліс та ін.).

Розміри виражають числове значення лінійних (діаметри, довжини, глибини, висоти та ін.) чи кутових (кути, нахили, конусності та ін.). За призначенням розміри поділяють на:

- номінальні (позначають, буквою D) – називають прийняті під час проектування розміри, подані у робочих кресленнях чи ескізах після розрахунків деталей на міцність, жорсткість, зносостійкість та ін., чи виходячи з конструктивних, технологічних та експлуатаційних міркувань. Поверхні, які контактують між собою, мають загальний номінальний розмір. Значення номінальних розмірів заокруглюють звичайно у більшу сторону за рядами переважних чисел.

- істинні (Di -для отворів, di– для валів) – розміри, які отримують внаслідок виготовлення та вимірювання розмірів вимірювальними приладами з допустимою похибкою.

- граничні розміри – два гранично допустимих розміри, між якими повинен знаходитись істинний розмір придатного виробу. Більший із двох граничних розмірів називають найбільшим граничним розміром(Dmax, dmax), а менший – найменшим граничним розміром (Dmin, dmin). Якщо істинний розмір виявився таким, що за допомогою додаткового оброблення можна ще отримати придатний розмір, то такі непридатні вироби відносять до поправного браку і їх повертають виробнику на виправлення, якщо ж – ні, то їх відносять до непоправного браку.

Відхиленням називають алгебраїчну різницю між дійсним чи граничними та номінальним розмірами. В залежності від взятої різниці розрізняють такі відхилення:

- дійсне відхилення (Еі, еі) – ;

- верхнє відхилення (ЕS, es) – ES = Dmax – D; es= dmax – D;

- нижнє відхилення (EI, ei) – EI = Dmin – D; ei= dmin – D;

- середнє відхилення (Еm, еm) – Еm = 0,5(ES + EI); еm = 0,5(es + ei).

Допуск розміру – це різниця між найбільшим та найменшим граничними розмірами, або алгебраїчна різниця між верхнім та нижнім відхиленнями:

TD = Dmax - Dmin = ES – EI; Td = dmax – dmin = es – ei.

 

 








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 1313;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.