Судова влада. Судова система Німеччини досить складна

Судова система Німеччини досить складна. Ні федерація взагалі, ні її суб’єкти – федеральні землі не мають єдиного вищого судового органу. Федеральний конституційний суд та конституційні суди окремих земель утворюють Конституційну юстицію. Окрім неї існують ще декілька спеціалізованих окремих гілок правосуддя: загальна, адміністративна, фінансова, трудова та соціальна юстиції. Кожна з них має власний вищий судовий орган: систему загальних судів очолює Федеральна судова палата; соціальних судів – Федеральний суд у соціальних справах; фінансових - Федеральний фінансовий суд; трудових – Федеральний суд у трудових справах; адміністративних – Федеральний адміністративний суд. Злочини військовослужбовців розглядають військово-кримінальні суди.

Усі вищі судові органи цілком незалежні один від одного. У випадках неоднозначного застосування різними вищими судами одного закону, рішення з метою забезпечення єдності судової практики ухвалює особлива нарада, в якій беруть участь представники цих органів.

Кожна гілка судової влади має декілька інстанцій. Загальні суди мають чотири інстанції: дільничні суди, земельні суди, Вищий земельний суд, Федеральна судова палата; адміністративні, соціальні та трудові суди – три інстанції, а фінансові суди – дві інстанції, винятком є Конституційна юстиція, що має лише одну інстанцію.

У системі загальних переважну більшість кримінальних та цивільних справ розглядає дільничні суди; до них судочинство інколи здійснюється суддею одноосібно або ж суддею та двома засідателями.

Земельні суди розглядають більш складні кримінальні та цивільні справи і водночас виступають апеляційною інстанцією відносно дільничних судів. У деяких випадках кримінальні справи розглядаються колегією судів, в інших – за участі кількох присяжних засідателів, які водночас із суддею або колегією суддів вирішують не лише за фактом, але й за правом. Земельний Верховний суд проводе ревізію. Це - особливий процес у німецькому праві, який об’єднує елементи як апеляції, так і касації. Тобто водночас відбувається перевірка рішення суду нижчої інстанції як на відповідність дотримання законності, так і з фактичного боку справи. Федеральна судова палата, яка є вищою інстанцією, здійснює тільки розгляд касаційних скарг. У нижчих ланках інших гілок юстиції в судових засіданнях беруть участь три судді та два засідателя.

Питання для самоконтролю

1. У чому полягають особливості багато партійної системи ФРН?

2. Парламент ФРН: порядок формування, структура і повноваження.

3. Вибори, референдуми і народна ініціатива у ФРН.

4. Структура органів виконавчої влади ФРН.

5. Уряд ФРН: порядок формування і повноваження.

6. Федеральний конституційний суд Німеччини: порядок формування і повноваження.

Питання для самостійного вивчення

 

1. Основний закон ФРН: основні риси, структура і зміст.

2. Права людини і права громадян у Основному законі ФРН.

3. Охарактеризуйте роль канцлера в системі органів державної влади ФРН.

4.У чому полягає сутність німецького федералізму?

5 .Різновиди управління і місцевого самоврядування ФРН.

Тема 13. Італійське конституційне право








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 838;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.