Метрологічний контроль експлуатаційних конструк-торських документів.

1) Перевіряють обґрунтованість номенклатури парамет-рів, які необхідно вимірювати в процесі експлуатації виробу, при його регулюванні, перевірці технічного стану, технічному обслуговуванні та ремонті. Кількість вимірюваних параметрів повинна бути мінімальною, але достатньою для забезпечення заданих технічних характеристик виробу, для своєчасного виявлення і усунення несправностей.

2) Перевіряється відповідність приведених в експлу-атаційних документах технічних параметрів і характеристик вимогам технічного завдання і технічних умов. Технічні параметри, що зафіксовані в експлуатаційних документах, повинні бути не гіршими від проектних параметрів, приведених в технічному завданні і не вищими від тих, які гарантуються технічними умовами на виріб.

3) Перевіряється наявність норм точності щодо вимірю-ваних параметрів. Якщо вказані норми не регламентуються відповідними нормативними документами, то вони повинні бути установлені в технічному завданні.

4) Оцінюють придатність виробу в цілому і його складових частин до контролю: можливість і зручність доступу до засобів вимірювання і контролю; нанесення і якість написів, контрольних міток та інших позначень, що полегшують процес контролю та вимірювання; розмірність нанесених фізичних величин і параметрів контролю та ін.

5) В тому випадку, коли до складу виробу входять засоби контролю, необхідно перевірити: повноту і правиль-ність запису технічних характеристик засобів контролю; відповідність умов використання засобів контролю умовам експлуатації виробу; порядок метрологічної атестації засобів контролю.

6) Оцінюють правильність вибору засобів контролю і вимірювання параметрів в процесі експлуатації виробу на предмет необхідних норм точності.

7) Перевіряють повноту і достатність вказівок і засте-режень щодо безпечного виконання робіт при вимірюванні і контролі параметрів в процесі експлуатації.

8) Перевіряють правильність метрологічної термінології, найменування та позначення фізичних величин і їх одиниць.

 








Дата добавления: 2015-01-10; просмотров: 740;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.