Дозатори для густих мас

Використовуються для дозування опари та закваск, бувають безперервної (шнекові, валкові, лопатеві) та періодичної (ковшові, бункерні) дії.

 

Шнековий дозатор (рис.3.14) призначений для транспортування і дозування опари і закваски із бродильної ємкості в тістомісильну машину. В конічному вихідному патрубку встановлено регулювальну заслінку.

 

Рис. 3.14. Шнековий дозатор: 5 – нагнітальний шнек змінного кроку; 2 – корпус; 3 – бункер; 4 - коліноподібна труба; 5 - вихідний патрубок; 6 - регулювальна заслінка.

Через негативний вплив на клейковину не рекомендовано використовувати для транспортування і дозування виброджених напівфабрикатів і тіста із пшеничного борошна вищого ґатунку.

 

Валковий дозатор (рис.3.15) встановлюється в лініях для подавання опари рифленими валками різного діаметру, які обертаються назустріч один одному, і дозування в тістомісильну машину. Продуктивність регулюється заслінкою за допомогою маховика і рейкової передачі.

 

Рис. 3.15. Валковий дозатор: 1 – корпус; 2, 3 - рифлені валки; 4 – заслінка; 5 – маховик; 6 – рейкова передача.

 

Лопатевий дозатор(рис. 3.16) використовується для перекачування і дозування вибродженої опари і тістомісильну машину. Виброджена опара із бродильної ємкості заповнює внутрішню частину корпусу дозатора, захоплюється ексцентрично розташованим ротором, в пази якого вставлені шибери, які вільно рухаються в пазах, і подається у випуский патрубок. Продуктивність регулюється зміною частоти обертання ротора.

 

Рис. 3.16. Лопатевий дозатор: 1 – шибер; 2 – ротор; 3 – вал ротора.

 

Лопатевий дозатор не призводить до руйнування клейковини пшеничної опари.

Ковшовий дозатор (рис. 3.17) призначений для періодичного дозування тістових напівфабрикатів в тістомісильну машину періодичної дії.

 

Рис. 3.17. Ковшовий дозатор: 1 – подавальний шнек; 2 – патрубок; 3 - ніж; 4 – ківш; 5 – рама ковша; 6 – тяга; 7 – защіпка; 8 – поворотні цапфи.

Бункерний дозатор (рис.3.18) – дозатор періодичної дії. Опара подається в бункер, об’єм якого відповідає порції опари на замішування тіста.

 

Рис 3.18. Бункений дозатор: 1 – бункер; 2 – шибер; 3 - ваговий механізм; 4 – маховик.

 

Напівфабрикат подається шнеком через патрубок окремими шматками, які відрізаються ножем, в ківш. Коли у ковші набирається задана маса, електроконтакт вагових важелів вимикає електродвигун шнека, защіпка відкривається ківш повертається в цапфах і зважена порція випадає у діжу.

 








Дата добавления: 2015-03-26; просмотров: 1855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.