Функції фінансів. Функції фінансів як економічної категорії є її внутрішніми властивостями, які виявляються в процесі практичної діяльності.

Функції фінансів як економічної категорії є її внутрішніми властивостями, які виявляються в процесі практичної діяльності.

Переважна більшість вітчизняних науковців і практиків визнають, що фінансам притаманні дві основні функції: розподільна і контрольна.

Розподільна функціяє головною і виявляється в процесі розподілу валового внутрішнього продукту у вигляді утворення фондів грошових коштів та використання їх за цільовим призначенням.

Фінанси як інструмент вартісного розподілу використовується на всіх стадіях суспільного відтворення: виробництві, розподілі, обміні та споживанні. На вартісний розподіл за допомогою фінансів суттєво впливає розмежування економічної властивості.

Виокремлюють такі об’єкти розподілу за допомогою фінансів:

валовий внутрішній продукт, тобто вартість кінцевих продуктів (благ), вироблених суспільством за певний період часу (переважно рік);

національне багатство, тобто сукупність створених та нагромаджених благ, якими володіє суспільство, а також природні ресурси, залучені в економічний оборот;

зовнішні надходження у вигляді фінансової допомоги, зовнішніх державних позик, іноземних інвестицій, а також інших міждержавних трансфертів від інших країн, міжнародних фінансових інституцій, та іноземних фізичних та юридичних осіб.

Суб’єктами розподілу є :

держава;

юридичні особи (суб’єкти господарювання різних форм власності, рівня підпорядкування та місця знаходження);

домогосподарства та фізичні особи;

міжнародні організації;

інші держави.

Розподільна функція фінансів має власний механізм реалізації, що включає декілька етапів: первинний розподіл, перерозподіл, вторинний розподіл.

Первинний розподілрозподіл доданої вартості і формування первинних доходів суб’єктів, які беруть участь у створенні ВВП.

Перерозподілполягає у створенні й використанні централізованих фондів.

Вторинний розподілє завершальною стадією реалізації розподільної функції фінансів і передбачає використання загальнодержавних фондів на розвиток пріоритетних галузей економіки, соціально-культурні заходи, соціальний захист, оборону, управління тощо.

Контрольна функціяфінансів зумовлюється об’єктивно притаманною їм здатністю кількісно відображати рух фінансових ресурсів (який відбувається у фондовій і не фондовій формах) і забезпечувати контроль над дотриманням пропорцій у розподілі ВВП, правильністю формування, розподілу та використання фінансових ресурсів держави і суб’єктів господарювання. Контрольна функція фінансів на практиці реалізується в діяльності осіб, які проводять фінансовий контроль.

Деякі вчені стверджують, що фінансам притаманні й інші функції: регулююча, стимулююча, відтворювальна, стабілізаційна тощо. Проте без применшення значення таких підходів можна стверджувати, що фінанси відіграють важливу роль у процесі суспільного відтворення саме завдяки розподільній функції.








Дата добавления: 2015-03-23; просмотров: 573;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.