Виноградники

 

Найбільша кількість виноградників в Україні розташована на півдні (Одеська, Миколаївська, Херсонська області і Автономна Республіка Крим) і Закарпатті, де зосереджено 96 % загальної площі виноградників.

 

Режим зрошення.Основу раціонального режиму зрошення виноград-ників на півдні України складають вологозарядкові і вегетаційні поливи. Во-логозарядкові поливи, як правило, здійснюють в період покою винограду (восени або рано навесні), створюючи запаси вологи в глибоких шарах ґрун-ту для забезпечення доброї перезимування кущів і їх розвитку в початковий період вегетації. Вегетаційні поливи забезпечують оптимальне водоспожи-вання винограду у період вегетації. Для забезпечення доброї продуктивності кущів винограду в південному Степу України необхідно в період від початку руху соку до достигання ягід за допомогою поливів підтримувати вологість в метровому шарі ґрунту в межах не нижче: для пісків – 50 %, для чорноземів південних супіщаних – 60, чорноземів південних легкосуглинкових – 65, се-редньо - суглинкових – 70, важко - суглинкових – 75 % НВ.


 


В залежності від метеорологічних умов вегетаційні поливи необхідно розпочинати в середині червня (кінець квітування). Припиняють поливи за 3-4 тижні до збирання врожаю винограду.

 

Залежно від типу ґрунту на молодих виноградниках (1 - 2-річних) здійс-нюють 5 - 8 вегетаційних поливів краплинним способом нормою від 40 до 70 м3/га і осінню вологозарядку нормою 180 - 200 м3/га. Вегетаційні поливи припиняють на початку серпня , щоб однорічні паростки добре визріли. Воло-гозарядковий полив проводять в кінці вегетації.

 

На плодових виноградниках перші поливи (до квітування) проводять підвищеними нормами (60 - 100 м3/га). В період квітування виноград не по-ливають. Найбільшу кількість поливів (6 - 7) проводять в фазу росту ягід. Припиняють поливати при настанні помітного достигання (пом’якшення) ягід, відновлюють – після збирання врожаю.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 551;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.