Встановлення строків поливу

В технологію краплинного зрошення включають режим зрошення у від-повідності з водоспоживанням сільськогосподарської культури і техніки по-ливу. Режим водоподачі залежить від поливної норми, строків проведення поливів і їх тривалості, зони зволоження, витрати і кількості крапельниць, схеми їх розташування і водно – фізичних властивостей ґрунту.

 

Для визначення строків поливу і міжполивного періоду будують графік інтегральної кривої дефіциту водоспоживання. При цьому по осі ординат відкладають значення декадних дефіцитів водоспоживання зростаючим під-сумком, а по осі абсцис – тривалість вегетаційного періоду сільськогосподар-ських культури подекадно. Приклад такої кривої показаний на рис. 4.7.

Для встановлення дати першого поливу за формулою

W =100⋅γ h(βф βmin) (4.17)

розраховують запас продуктивної вологи на початок вегетації. В цій формулі βф – фактична вологість на початок вегетації. При відсутності даних про

фактичну вологість можна прийняти для багаторічних насаджень βф = βНВ, для овочів βф = 0,9βНВ.

 

На осі ординат відкладають значення запасу продуктивної вологи на по-чаток вегетації W , і проводять горизонтальну лінію. Точка перетину інтег-ральної кривої з лінією W , що відповідає прийнятому рівню передполивної вологості , є датою проведення першого поливу. Для встановлення наступних поливів і тривалості міжполивного періоду із точки , що відповідає початку першого поливу необхідно провести перпендикуляр, відклавши на ньому ве-личину розрахункової поливної норми, що визначається за формулою (4.15). Вона залежить від сільськогосподарської культури, фази її розвитку та вод-но-фізичних властивостей ґрунту; із отриманої точки проводять горизонта-льну лінію до перетину з інтегральною кривою дефіциту водоспоживання. Отримана точка є початком наступного поливу.

 

В такому ж порядку здійснюють графічну побудову для наступних по-ливів. Проекції точок перетину на осі абсцис покажуть дати всіх поливів.

 

З графіка знімають мінімальну величину міжполивного періоду, що від-повідає найбільш напруженій за метеоумовами ділянці інтегральної кривої.

 








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 717;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.