Передумови змін

Принципово важливе питання полягає в наступному: як підприємство може протистояти змінам зовнішнього середовища. Підприємство повинно постійно стежити за основними компонентами навколишньої системи і роботи виводи щодо своїх потреб в змінах. Зазвичай серед цих компонентів виділяють економічні(наприклад, глобалізація ринку або його регіональна диференціація), технологічні(швидке розповсюдження нових технологій), політико-правові(зміни в законодавстві), соціально-культурні(демографічні зрушення, зміни в системі цінностей) і физико-екологічні(кліматичні умови, навантаження на екосистему).

На підприємство, яке стоїть перед необхідністю змін, великий вплив вчиняють виробничі і кадровіпараметри. До першої категорії відносяться стратегічні господарські області, організація і хід виробничого процесу, фірмова культура, вживана техніка, відносини власності. Серед кадрових параметрів найбільш важливе значення мають такі, як психологічні здібності сприйняття змін членами організації, особисті амбіції, можливості професійного розвитку, готовність до кооперації.

Як правило, поштовхом до змін є кризові ситуації. З економічної точки зору кризи слід розрізняти по тому, в яких областях вони представляють небезпеку для досягнення фірмових цілей. Так, криза ліквідностіозначає реальну втрату платоспроможності. Тому необхідні термінові заходи, інакше підприємство буде змушено піти з ринку (наприклад, в результаті його продажу з торгів або інших ліквідаційних процедур).

Криза успіхухарактеризується явним негативним відхиленням фактичного стану від запланованого (наприклад, за показниками продажів, грошових надходжень, прибули, рентабельності, витрат і ін.). Причинами виникнення такої кризи можуть бути помилки в дослідженні ринку, виробництві, капіталовкладеннях, кадровій політиці.

Менш помітною і не такою безпосередньою є стратегічна криза. Хоча становище фірми в даний момент може здаватися цілком задовільним, його необхідно діагностувати, якщо відбуваються збої в розвитку підприємства, знижується потенціал успіху, слабшають захисні можливості в конкурентній боротьбі. Розрив, що намічається, між вірогідними і бажаними результатами може бути ліквідований лише шляхом зміни колишньої або ухвалення нової орієнтації (наприклад, вихід на нові ринки, продуктові або технологічні інновації). Як правило, такі зміни розраховані на багато років.








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 683;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.