ЦИТОМЕГАЛОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ

 

Цитомегалія - вірусне захворювання; хагактеризуется поліморфною клінічною симптоматикою, що виникає внаслідок образования в слинових залозах вісцелярних органах і ЦНС цитомегалов - гігантських клітин з типовими внутрішньоядерними і цитоплазматичними включеннями.

Етіологія. Збудник цитомегалії - вірус, виділений в 1956 р.. Нині відомі два серотипа цитомегаловіруса. Вони відносяться до родини Herpesviridae. По морфології схожі з вірусом простого герпесу. Віріон містить ДНК, має діаметр 120-140 нм добре культивується в культурі фібробластів ембріона людини. При розмноженні в клітині віруси роблять цитопатичний ефект з проразованием гігантських клітин внаслідок відвеличения ядра і цитоплазми. У хворих цитомега-лией вирусосодержащие клітини можна виявити в слині, в осіданні сечі, спинномозковій рідині, а також в різних уражених органах.

Віруси добре зберігаються при кімнатний температурі, чутливі до ефіру і дезинфицирующим засобам. Мають слабку интерфероногенним дію, до антибіотиків не чутливі.

Віруси видоспецифіичні. Тварини не чутливі до вірусу. Захворювання викликається тільки у людини. Особливо чутливі до вірусу новонароджені і плід.

Епідеміологія. Інфекція широко поширена, основна маса людей переносить приховану латентну або инаппарантную форму хвороби ще в ранньому віці. Практично у усіх дорослих людей (у 70-80%) в крові виявляються віруснейтралізуючіе антитіла.

Джерелом інфекції є тільки людина, хворий або вірусоносій. Передача здійснюється, мабуть, переважно контактним шляхом, рідше - повітряно-краплинним і ентеральним. Крім того зараження може відбуватися і парентерально, при переливанні крові або її препаратів. Такий шлях передачі, можливо, зустрічається частіше, ніж прийнято вважати, що підтверджується дуже частим виявленням цитомегаловіруса у донорів крові (до 60%). Новонароджені можуть інфікуватися через молоко матері. Достовірно доведений трансплацентарний шлях передачі інфекції. Заражение плоду походить від матері-носійки вірусу. В цих випадках цитомегаловирус вдається виявити в плаценті хоча клінічних проявлений хворобі у матері не виявляється. Пере-дача інфекції здійснюється безпосередньо через пошкоджену плаценту або інтранатальну під час проходження дитину по родових шляхах матері. Інфекція протікає латентно з гигантоклеточним метаморфозом в слинових залозах. З віком частота виявлення цитомегалических клітин знижується при одночасному збільшенні числа осіб з наявністю в крові антитіл до цитомегаловирусу. Гуморальна імунна відповідь виробляється і при латентній інфекції - в сироватках з'являються комплементз'вязуючі і вируснейтралізуючі антитіла.

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 584;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.