Характеристика методів діагностики вірусних інфекцій

 

Вірусологічні методи Серологічні методи
- виділення вірусів із клінічного матеріалу та їх наступна ідентифікація - визначення противірусних антитіл у сироватці крові хворих і тих, хто переніс хворобу (серологічна діагностика), або здорових осіб (визначення показань перед вакцинацією або контроль напруженості поствакцинального імунітету.
Виділення вірусів здійснюють: - у разі виникнення нових епідемій та необхідності розшифрування їхньої етіології; - для вивчення етіології нових захворю­вань або подібних до них за клінічними проявами хвороб, що ма­ють різні причини; - якщо виникають труднощі в діференціюванні вірусів за допомогою серологічних тестів. Виділення вірусів потребує більшого часу (від 2 до 4 тижнів) і ве­ликих матеріальних витрат. Факт виділення вірусу з клінічного матеріалу та визначення високих титрів антитіл у сироватці крові хворого ще не означають, що дане захворювання спричинено саме цим збудником. Серологічні методи діагностики простіші, ніж вірусологічні і швидче виконуються. Разом з тим, вони потребують наявності в лабораторії збудника вірусної інфекції. Діагностичний приріст антитіл може бути виявлений через 2 – 3 тижні від початку прояву клінічних симптомів захворювання. Тому часто діагноз підтверджується лише в період реконвалесценції.  

 

Істотного значення набувають методи експрес-діагностики, що ґрунтуються на безпосередньому виявленні вірусів або їхніх антигенів, а також вірусутримуючих включень у матеріалі хворого протягом 2 – 3 годин.

Вибір методу діагностики визначається особливостями перебігу захворювання, властивостями збудника, а також методичними можливостями діагностичної лабораторії: наявністю діагностичних тест-систем, матеріально-технічним забезпеченням і кваліфікацією персоналу.

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 641;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.