Шляхи проникнення вірусу в рослини

 

Передача вірусу від рослини до рослини механічним шляхом в експерименті може бути здійснена досить просто, але малоймовірно, щоб цей шлях передачі був основним способом поширення вірусу в природних умовах. Незначна частина вірусів може розповсюджуватися від рослини до рослини при контакті їх листя. Щепленням можна передати майже будь-який вірус. Подібним чином віруси можуть передаватися паразитарною рослиною.У природних умовах найбільшу роль в передачі вірусу від однієї рослини до іншої грають тварини, що харчуються цими рослинами. Найбільш значна роль в передачі вірусів рослин належить членистоногим, особливо комахам, але іноді також і кліщам. Членистоногі - переносники з колючим хоботком, всмоктуючи сік рослин, вельми ефективно переносять віруси, оскільки вони здатні вносити вірус в глибоко розташовані тканини рослини - ксилему або флоему. Найбільше число вірусів рослин переноситься тлями, наприклад Myrus persicae, яка є переносником більше 50 різних вірусів картоплі, квасолі та інших рослин.

При зовнішньому перенесенні за допомогою скелету комахи вірус адсорбується на поверхні скелету комахи, коли вона харчується на одній рослині, і може бути негайно переданий іншій рослині. Здатність комахи передавати вірус зберігається до чергової линьки.

Можливе також перенесення, при якому має місце циркуляція і розмноження вірусу в організмі переносника, де він зберігається протягом тривалого часу (та не втрачається при линьці). Запобігти розмноженню вірусу в організмі комахи може підвищення температури. У деяких переносників, наприклад, цикадок, вірус може розмножуватися в тканинах протягом невизначено довгого часу і потрапляти в гемолімфу.

Крім членистоногих, як переносників вірусів рослин, описані грунтові нематоди і паразитичні гриби, що паразитують на корінні рослини.

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 1534;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.