Класифікація НС за характером джерела

За характером джерела надзвичайні ситуації поділяються на техногенні та природні.

НС техногенного характеру, що можуть виникнути в мирний час - це промислові аварії з викидом небезпечних отруйних хімічних речовин; пожежі і вибухи, аварії на транспорті: залізничному, автомобільному, морському та річковому, а також у метрополітені. Об’єкти таких НС - ХНО (хімічно небезпечні об’єкти); газо-, нафто-, аміако-, продуктопроводи; гідротехнічні спорудження; пожежо- та вибухонебезпечні об’єкти; об’єкти комунального господарства; транспорт; РНО( радіаційно небезпечні об’єкти).

Природні НС:

1. Геологічні - землетрус, сель, зсув, лавини.

2. Метеорологічні - урагани (тайфуни, циклони), шторм, смерч, буря.

3. Гідрологічні – повені. Причини: сильні опади, інтенсивне танення снігу, нагонні вітри в гирла річок, підводні землетруси, що викликають гігантські хвилі – цунамі.

4. Пожежі - лісові і степові.

5. Інфекційні захворювання людей-чума, холера, сибірська виразка, гепатит В, С, СНІД. ЕпізоотіїІнфекційні захворювання тварин: сибірська виразка, КЧС (класична чума свиней), туберкульоз. ЕпіфітотіїІнфекційні захворювання лісу та рослин: метелик, сарана, колорадський жук.

Стихійне лихо – це природні явища, які носять надзвичайний характер і призводять до порушення нормальної діяльності населення, загибелі людей, знищення матеріальних цінностей.

Залежно від масштабу надзвичайні події (НП) поділяються на:

аварії -небезпечні події техногенного характеру, що створюють на об’єкті, території загрозу для життя і здоров’я людей і призводять до руйнування будівель, споруд або завдають шкоди довкіллю. При аваріях спостерігаються руйнування технічних систем, споруджень, транспортних засобів, але немає людських жертв;

катастрофи - великомасштабні аварії, які призводять до важких наслідків для людини, тваринного й рослинного світу, змінюючи умови середовища існування. При катастрофах спостерігаються не тільки руйнування матеріальних цінностей, але і загибель людей.

Незалежно від походження катастроф, для характеристики їх наслідків застосовуються критерії:

- кількість загиблих під час катастрофи;

- кількість поранених (загиблих від ран, ті, що стали інвалідами);

- індивідуальне і суспільне потрясіння;

- віддалені фізичні і психологічні наслідки;

- економічні наслідки;

- матеріальний збиток.

 








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 523;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.